Реклама
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Валенсия – Ремонт на компютри и лап топи: тел. 0034/600 036 514
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Българският портал за Валенсия

Испания за малко не изпълни целта за дефицита

descargaСтраната също се изправя пред риск от дефлация, сочат предварителните оценки на националната статистика.

Бюджетният дефицит на Испания се е понижил до 6,62% от брутния вътрешен продукт (БВП) през 2013 г., сочат данни на правителството, цитирани от MarketWatch.

Това обаче се разминава с малко с договорената с органите на Европейския съюз (ЕС) цел от 6,5%, отбелязва изданието.

“Можем да кажем, че в една трудна година почти успяхме да посрещнем поставената цел”, коментира министърът на бюджета Кристобал Монторо.

Монторо подчерта, че е възможно данните за дефицита през миналата година да бъдат коригирани, след като излезе ревизията на данните за икономиката.

Испанската икономика беше тежко ударена от кризата заради срива в сектора на имотите и строителството. Консервативното правителство предприе серия от икономии, които помогнаха за свиването на дефицита, който надвишаваше 10 на сто към 2008 г., през последните две години. През 2012 г. бюджетният дефицит намаля до 6,8% от БВП, а през 2011 г. беше 9,1%.

Местните правителства в Испания са отбелязали излишък от 0,4% през миналата година, като в голяма степен са компенсирали превишаването на целите от централното правителство.

СъщевременноИспания също е изпаднала в риск от дефлация, сочат предварителните оценки на националния статистически институт, цитиран АП.

Ако тенденцията за спад на цените продължи, това може да препъне възстановяването на испанската икономика, тъй като потребителите ще очакват още по-ниски цени и ще отлагат разходите си, а бизнесът няма да инвестира.

Европейската централна банка (ЕЦБ) изостава от целта си за 2% инфлация във валутния блок. През февруари инфлацията в еврозоната се забави до 0,8%. Очакванията са, че през март индексът на потребителките цени ще се понижи допълнително, най-вероятно до 0,6%.

По статията работи: Миглена Иванова /Инвестор/

Коментарите са затворени.