Реклама
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Валенсия – Ремонт на компютри и лап топи: тел. 0034/600 036 514
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Българският портал за Валенсия

Испания е в трепетно очакване на доматения фестивал

0cd9265f72e978d2a208a7817d0a7c4aИспанският град Буньол е в трепетно очакване на един от от най-забавните и вкусни фестивали на света – “Томатина” (La Tomatina). По традиция празникът се провежда в последната сряда на август и събира хиляди любители на червения зеленчук.

Доматеното зрелище започва точно в 10 ч. сутринта, когато на импровизираната арена в града пристигат камиони, извозващи евтините иберийски зеленчуци. Началото на най-веселата част – замерянето, се поставя щом някой участник успее да се изкачи по омазнен дървен стълб и грабне висящия от него пушен бут.

Всеки боец се състезава единствено за себе си, като основната цел в играта е забавлението. Състезателите са длъжни да си поставят очила и гумени ръкавици, с които да се предпазят от изцапване. Задължително е и преди доматът да се използва като своеобразна бомба, той да се смачка с ръка.

След това започва голямото почистване. Много от сградите са предварително покрити с найлон, понеже местните са наясно колко нависоко могат да излетят доматените бомби. Шахтите по улиците също се покриват, за да не се запушат от доматено пюре. Ако все пак някъде остане доматен сок, той се почиства от пожарникарите. Цялата процедура по почистването отнема около три часа, но времето си заслужава напълно, категорични са организаторите и участниците в “Томатина”, пише News7.

/КРОСС/

Коментарите са затворени.