Реклама
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Валенсия – Ремонт на компютри и лап топи: тел. 0034/600 036 514
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Българският портал за Валенсия

ИСПАНИЯ – Горещо лично интервю с младата и талантлива финансистка Галя Душева

Нова рубрика: Млади, талантливи и успели българи в Испания

В тази рубрика ще ви запознаем с достойни млади и успели българи и българки от цяла Испания. Адвокати, експерти, архитекти, мениджъри, бизнесмени…Горещи интервюта. Как са стигнали до тук? Каква е формулата  на успехите им? Лично и искрено. Ще им дадем думата за да ги опознаем малко повече.

430582_352967061389504_1384987030_nЕксплузивно интервю с една от най-добрите финансови експертки във Валенсия и областта, собственичка на счетоводни кантори в Морайра, Аликанте и Валенсия, младата и талантлива дама Галя Душева, която ще разкаже на нашите читатели за формулата на успеха си. Как се справя със счетоводството на толкова фирми? Какво обича да прави през почивните дни?…

Здрасти, Галя. Да се запознаем. Къде си родена? Кога? В кой град на България? Със семейството си ли живееш тук?

Родена съм преди 40 години в Чирпан. В Испания живея със сина си.

IMG-20150708-WA0020Защо в Морайра? Защо ти харесва?

Тук попаднах случайно, но днес, почти 12 години след пристигането си, мога да кажа, че бих избрала именно Морайра за свой дом. Когато след някое пътуване се връщам в Морайра и я виждам в далечината, си казвам: „Прибрах се вкъщи“ и усещането е именно такова.

Кое ти е любимото място в Испания за почивка и разходка?

1044507_623586110994263_1952497296_nЛюбимият ми град е Барселона. Поне засега, защото има още много места, които не познавам. Обичам да се разхождам в близките планини, любимият ми маршрут е в Сиера Джелада, от Бенидорм до фара на Албир, освен това екопътеката от Морайра до Калпе, Лес Ротес в Дения и Катедралата на туризма с клисурата на ада.

Бързо ли научи езика?

Бързо научих разговорния испански език, с който да си служа с ежедневните разговори, иначе продължавам да го уча. Испанският език е много богат. За мой късмет много обичам да чета, което много ми помага в изучаването на чужди езици, не само на испанския.

Имаш ли приятели българи в Испания или повечето ти приятели са испанци?

Открих едни от най­добрите си приятели­българи в Испания. Иначе имам приятели от различни националности, не ценя хората по произхода им, въпреки че смятам, че като правило може да се говори за съществуването на характерни национални черти. Харесвам у българите богатата обща култура, устойчивостта на продължително напрежение, издръжливостта на дълъг и изтощителен труд.

Изключително жилави сме. От друга страна смятам, че, ако бях пристигнала в България, като чужденка от по-­слабо развита държава, щеше да ми бъде много по­-трудно да постигна това, което постигнах тук. Ще ми се да ни видя по­-толерантни с тези, които считаме за по­-изостанали от нас. Понякога обръщам наопаки моята история и си мисля: ако аз живеех в България и някоя моя приятелка, с която съм израстнала, беше счетоводителка, щях ли да се откажа от нейните услуги, за да наема напр. един от бежанците, пристигнали в България в търсене на по-­добро бъдеще, за да се грижи за интересите на моя бизнес? Съмнявам се. Затова съм много благодарна за начина, по който ме приеха тук и за възможностите, които ми предостави Испания.

10553425_829624507057088_1566304209129660241_nКакво ти липсва от Бг? От колко време не си се прибирала в Бг.? Планираш ли за това лято да се прибереш?

Много ми липсва майка ми. Липсват ми близките, приятелите, моите хора, планините, полетата с пшеница в моя край. България мирише по друг начин.

В Испания или България искаш да продължи живота ти след време? Мислиш ли да се върнеш един ден в Бг за постоянно?

Не съм мислила, не е важно за мен. Мога да живея и да бъда щастлива, където и да е.

Кое испанско ястие ти е любимо? А българско?

Тук интервюто може много да се удължи. Много обичам паелята с охлюви и заек, фидеуа (паеля с фиде и риба), препечени филийки с домат и зехтин, средиземноморската риба на тиган. От българската кухня обичам картофените кюфтета, пълнените чушки с яйце и сирене, киселото зеле и най-­вече баница със сирене.

IMG-20150708-WA0023Обичаш ли да пътуваш? Тази ваканция на къде?

Много обичам да пътувам. Това лято мислех да отскочим до о­стров Тасос, няколко дни в България и едно кратко пътуване до Милано на връщане, но, ако нещата в Гърция се усложнят, може би ще направя сама Пътя на Сантяго.

Какъв тип човек си? Какви са твоите морални цености, като човек и, като професионалист?

Смятам, че личните и професионалните качества са едно и също нещо. Не мога да вложа в работата си нещо, което ми е чуждо. Аз съм много лоялен човек, изпълнявам обещанията, които давам и се старая да заслужа доверието, което ми гласуват. В работата ми тези качества се изразяват в отговорност, конфиденциалност и непрекъснато задълбочаване и подновяване на професионалните ми познания.

Имаш ли хобита? Как прекарваш свободното си време, когато не си заета със счетоводство? Обичаш ли да излизаш сред природата?

IMG-20150708-WA0017IMG-20150708-WA0019Много обичам да излизам сред природата, а и Морайра предлазполага към това. Плажовете покрай Морайра са най­-красивите, които съм виждала, а през лятото обичам да гледам морското дъно на Ел Портет. Това е малък залив в северната част на Морайра, усещането е, че плуваш в аквариум сред риби, морски звезди, таралежи и разноцветни корали. Много е красиво.

IMG-20150708-WA0010Разкажи ни за сина си? Той ли е най­важното в живота ти?

IMG-20150708-WA0022Светлин е точно такъв, какъвто бих искала да бъде сина ми. Не бих променила нищо в него. Въпреки, че е само на 17, обмисля нещата, упорит е и отстоява позицията си. Най­-много харесвам в него човечността му, когато видя как се поставя на мястото на другите и е щедър по един много рядък начин. Напоследък ми помага по няколко часа на ден в работата и го виждам в нова светлина, отговорен, организиран и ефективен. Вярвам в него.

Твоите колеги не са българи. Посещавали ли са България?

Да, колегите ми, а също и някои мои приятели, са посещавали България. Посещенията бяха повече от комични. Отначало мислеха, че ходим с оръжия по улиците и се страхуваха да излизат вечер. После се учудваха на това, че в нашите домове имаме толкова книги, че приличат на публични библиотеки. Без изключения всички се връщат в Испания с по няколко килограма в повече.

IMG-20150708-WA0015Спортуваш сериозно? Кой ти е любимият спорт?

Не спортувам сериозно. Напоследък покрай сина си се занимавам с бокс, отначало ми харесваше той да ми показва неща, за, които знае повече от мен, а после с треньора по бокс открих техниката в бокса. Освен това не ме удрят на сериозно, нали съм жена.

Ходя на уроци по латиноамерикански танци. Но най­-сериозно, вече от години се занимавам с йога. Когато започнах, ми беше много трудно да запазя равновесие и да издържа една продължителна тренировка. С времето ставаш гъвкав, концентриран и издръжлив. Физически и умствено.

Какъв тип характер си? Кои са най ­ отличителните ти черти с, които можеш да се обрисуваш?

Като характер съм уравновесена, съсредоточена, дисциплинирана, имам много енергия. Много характерно за мен е, че се конценрирам лесно независимо от обстоятелствата и, като правило давам най-­доброто от себе си в ектремни ситуации.

Как се справя една бизнес дама с готвенето в къщи?

Обичам да готвя, а и имам късмета да живея много близо до работата си, така че мога да го правя два пъти на ден. Освен това е времето, което споделям със сина си няма цена.

Какво обичаш и какво мразиш?

Обичам хармонията. Не мога да кажа, че мразя нещо конкретно. Мога да разбера повечето от нещата, които се случват и, които не разбирам, приемам, че не мога да разбера, защото не успявам да се поставя на мястото на другите.

Какво е твоето мото в живота?

Всичко, което се случва, е за добро.

В какво вярваш?

Вярвам в човека, в силата на човешкия дух, в човечността. Вярвам и в себе си, безрезерно.

Какво си завършила и колко време продължи обучението ти в университета? Какво си работила в България?

Завърших висше образование Икономика, специалност Финанси в Икономическия университет във Варна през 1997 г. и магистърска степен Икономика през 1998г. В същия университет. През 2008 г. завърших Магистърска степен Данъчно облагане в ИМАФЕ Мадрид, през 2010 г. завърших курса Експерт в трудовото законодателство в Института за Бизнес и управление в Мадрид и тази 2015 г. завърших курс по Коучинг.

В България, веднага след университета и до идването си в Испания, работих, като данъчен инспектор в сектор „Ревизии“ в тогавъшното данъчно подразделение Чирпан.

Разкажи ни малко за професията, която си си избрала? Защо се ориентира точно, към счетоводната дейност? Кое ти харесва в нея? Работиш ли точно това, което ти харесва? Сега имаш две счетоводни кантори в Морайра и Валенсия. Как стигна до тук? Това ли е което реално си желала да работиш?

Не са ли ти скучни цифрите?

Една компания е, като един жив организъм и правилно воденото счетоводство може да ни даде във всеки един момент ценна информация за състоянието й. Част от фирмите, с които работя, изпозлват счетоводството си само, като основа за изготвянето на данъчните си декларациии. Ако не беше задължително, не биха го водили. Аз лично смятам, че счетоводната информация е много ценна за вземането на правилни решения във фирмата, за оздравяване, стабилизиране, оптимизиране на резултатите и инвестиране. От друга страна ни позволява лесно и бързо да откликваме на промените в данъчното законодателство и да използваме оптимално данъчните намаления и облекчения. Парите, които всички ние плащаме, като данъци, след това се разпределят чрез разходната част на държавния бюджет от хора, които не са разботили за тях. Смятам, че парите са най-­добре в джоба на този, който ги е спечелил, защото знае, какво са му стрували и ще ги изразходва по най­-подходящия и отговорен начин. Оттук достигаме до данъчното планиране за достигане на максимални данъчни ползи за фирмите по легален начин. Това е полезно и на макро икономическо ниво, защото чрез тези лостове помагаме на управляващите да постигнат ефекта на икономическите решения, които се вземат, за да се води икономиката в една или друга насока.

Какви хора срещаш по време на твоята работа и какви са твоите клиенти, българи или испанци? От кой бранш са най­вече фирмите на българските ти клиенти? Какво е впечатлението ти има ли много българи, които се занимават с частен бизнес в Испания?

В своята работа се срещам с много интересни и успели хора. От някои от тях могат да се научат много неща. Понякога се шегувам, че в работата си срещам хора, които ми плащат за моите услуги, а всъщност би било справедливо да им плащам аз заради нещата, които научавам, следейки работата им отблизо. Работата ми е много интересна. За момента съм специализирана във фирми от сектора на строителството и недвижимите имоти и не резидентите. Клиентите ми са от различни националности, но фирмите, с които работят са местни лица за Испания. Напоследък имам, като клиенти и българи, въпреки че след отварянето на офиса нямах български клиенти.

За нашата култура е разпространено схващането, че, ако имаш познати и връзки, нещата се разрешават, така че предпочитат да наемат местни консултанти. Клиентите ми от северните страни искат само ефективност, точност и изпълнение на ангажиментите в договорения срок, поради което понякога избягват испанските ми колеги. Въпрос на избор.

IMG-20150708-WA0013Постигаш всичко с много труд или ти идва от вътре?

Имам късмета нещата да ми се случват с лекота, разчитам много на близките си, а също така имам приятели, на които мога да разчитам със затворени очи. Въпреки това влагам много време и грижи в нещата, които правя, защото считам, че е възможно нещата да се получат или не, но няма да съм спокойна, ако съм си спестила нещо. Има една фраза, която много ми харесва. Принадлежи на обикновения американски войник Мартин Трептоу, убит по време на Първата световна война. В дневника, който са намерили до неговото тяло под заглавието „Моята клетва”, е било написано следнато: „Америка трябва да спечели тази война. Затова аз ще работя, ще спестявам, ще жертвувам, ще търпя, ще се бия решително и ще дам всичко от себе си така, като, че ли изходът от войната зависи изцяло от мен.” Да се действа по друг начин не е достатъчно, нито достойно.

Пишеш изключително полезни статии за българите в Испания, които с удоволствие публикуваме и ти благодарим за тях. Отвътре ли ти идва да пишеш или те затрудняваме малко с това? Преди няколко месеца направи безплатен семинар за българите във Валенсия, желащи да отворят своя фирма. Изключително полезен и успешен семинар. Харесва ли ти да го правиш, да помагаш на хората, които те търсят за съвет и консултации, дори и по някога безплатно.

По стечение на обстоятелствата имам познания, които могат да бъдат полезни на някои хора, които нямат достъп до тази информация или пък не знаят къде да я потърсят. Аз също съм получавала безкористна помощ и знам колко е ценна понякога. Носи ми удовлетворение.

430089_352966811389529_1118532100_n (1)Какви са плановете ти в личен и професионален план за напред?

Плановете ми в личен план са да се пенсионирам предсрочно, за да мога да пътувам. Иначе най­-близката ми цел за следващия м. септември е да започна Магистърската степен по Одит и висше счетоводство, за момента се колебая между Университета на Валенсия и университета Крал Хуан Карлос в Мадрид, за да мога да предоставям услуги в следващите години като лицензиран одитор.

unnamed1 (1)Ако сега трябва да върнеш времето назад пак тази професия ли щеше да избереш да практикуваш?

Не мога да отговоря. Може би, ако бях избрала друга професия или животът ми беше протекъл по друг начин, нямаше да съм аз. Много ми харесва психологията, но винаги мога да я изучавам, без да съм професионален психолог, както съм сомелие за удоволствие и защото ми харесват вината. Няма защо да превръщам тези неща в моя професия.

Какво ще пожелаеш на българите, които в момента четат твоето интервю?

Да вярват в себе си и в способността си да постигат целите си.

 

Коментарите са затворени.