Реклама
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Валенсия – Ремонт на компютри и лап топи: тел. 0034/600 036 514
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Българският портал за Валенсия

Испания влиза в схватка с часовниците, търсейки ефективност

SiestaБъркайки в същинска кофа с пържени картофки, Хорхе Родригес и приятелите му са се събрали около масата, за да гледат футболен мач. На съседната маса в заведението влюбена двойка се гушка, без да обръща внимание на другите. Сервитьорката носи картофен омлет и други апетитни поръчки. Вечерята започва. Скоро след това и играта започва. Часът е 22:00.

Това не е необичайно за испанците (както, впрочем, и за други южноевропейски народи). Докато хората в някои страни вече се подготвят да си лягат, за испанците вечерта обикновено започва в 10 ч, тепърва се сервира вечеря, това е и най-гледаното време за телевизионни шоута – те едва тогава започват, за да завършат към 1 след полунощ.Проучванията показват, че близо четвърт от населението на Испания гледа телевизия между полунощ и 1 часа през нощта.

„Това е испанската идентичност, да се яде в друго време, да спи в друго време“, казва Родригес, който е на 36 г. и трябва да стане на следващата сутрин за работа.

Испания работи и живее по своя часовник и своите ритми. Сега обаче страната се опитва да се възстанови от опустошителната икономическа криза – в отсъствието на лесни решения – и в търсене на по-висока ефективност една нарастваща група граждани настоява за налагането на по-редовен график на работа. Това трябва да донесе повечепродуктивност и синхрон с останалата част на Европа.

Това, което може да звучи логично и лесно за много европейци, ще представлява фундаментална промяна на испанския живот. В продължение на десетилетия испанците живеят така – отиват на работа, после имат дълга сутрешнма почивка; после работят отново, но по обед всички отиват на дълга следобедна почивка с обяд и следобеден сън; после довършват работния ден. Съгласно новопредложения график това разхищение на време трябва да бъде намалено и да бъдат изтеглени с един час вечерната работа и вечерните забавления на хората. Връщането в офиса след следобедната почивка ще е по-рано, телевизионните програми ще бъдат насрочени за един час по-рано. Крайната цел е испанският работен ден да бъде заменен с нещо по-близо до графика „9 до 5“.

Причината за това е постиганетона по-висока ефективност. Самото правителство гледа на кампанията много сериозно. През септември парламентарна комисия препоръча на правителството да наложи „редовен“ работен ден от 8 до 5 ч. Все още няма окончателно решение, но се очаква скоро да се постигне такова.

Разпокъсаното работно време и лежерните почивки тип „сиеста“ са дългогодишна традиция в Испания, която си има дълга история, датираща чак до Втората световна война. Очаква се доста сериозна съпротива срещу налагането на по-стегнатото работно време. /от GreenTech.bg

Коментарите са затворени.