Реклама
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Валенсия – Ремонт на компютри и лап топи: тел. 0034/600 036 514
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Българският портал за Валенсия

Искат 17 години затвор за испански кралски зет

Image_3225773_126Прокуратурата в Палма де Майорка ще поиска до 17 години затвор за испанския кралски зет Иняки Урдангарин и глоба от 600 000 евро за принцеса Кристина, съобщи в. “Ел Паис”.

Това се съдържа в обвинителния акт на специалния прокурор Педро Орак, твърди изданието.

Срещу бившия хандбалист Урдангарин ще бъдат предявени пет обвинения. Те са измама срещу държавата, подправяне на документи, престъпление срещу държавната хазна, пране на пари и незаконно присвояване на обществени средства. Ако максималните наказания за тези деяния бъдат събрани заедно, зетят на крал Хуан Карлос може да получи присъда над 130 години затвор. А в най-добрия случай би се отървал само със 70 г. Прокурорът Орак обаче иска не повече от общо до 17 години зад решетките.

Същевременно обвинителят няма намерение да вкарва “на топло” принцеса Кристина, твърди “Ел Паис”. Той ще поиска на нея да й бъде наложена глоба от 600 хиляди евро. Наказанието трябва да бъде за облагодетелстване като съсобственик с дял 50 на сто в семейната фирма “Айсоон”, в която нейният съпруг налял незаконно 1,7 милиона евро.

Престъпленията, за които са обвинени съпрузите Иняки Урдангарин и принцеса Кристина, са пране на пари и присвояване. Това било извършвано чрез споменатата вече семейна фирма “Айсоон” и чрез държавната благотворителна неправителствена организация “Ноос”, оглавявана от кралския зет.

40 души са разследвани по скандала за корупция, засягащ периода 2004-2008 г.. Само 16 от тях ще бъдат обвинени, твърдят запознати.

Сред обвинените ще бъде Диего Торес – бизнес партньор на Иняки Урдангарин. За него прокурорът Орак ще поиска до 15 години затвор. Това ще бъде втората най-тежка присъда, за която ще настоява обвинението.

Същият срок ще бъде поискан и за Мигел Техейро. Той е зет на Диего Торес. В делото Техейро е посочен като мозъка на “Айсоон” и “Ноос”, както и на незаконното пране на пари чрез тях.

Със сигурност ще се стигне до присъди, прогнозират запознати. Няма да бъдат пожалени и висшите особи.

В събота за първи път в историята на Испания член на кралското семейство бе разпитан от магистрати. Тогава принцеса Кристина даде тричасови показания в съда в Палма де Майорка. (24 часа)

Коментарите са затворени.