Реклама
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Валенсия – Ремонт на компютри и лап топи: тел. 0034/600 036 514
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Българският портал за Валенсия

Иракски ислямист иска да превърне Испания в халифат

0325268001405930063_40594_600x458Екстремистката групировка “Ислямска държава” не иска да се ограничи до постигане на власт само в Ирак. Лидерът й Абу Бакр ал-Багдади (на снимката) заяви, че иска да направи халифат в Европа и по-точно в Испания. Това съобщава ИТАР-ТАСС, цитирана от БТВ.

“След пълната победа на неговите поддръжници в Ирак, ще дойде редът и на Европа, където подобен режим ще бъде създаден на територията на Андалузия”, казва Ал Багдади.

Според неговите планове, след създаването на халифата в Европа, далите му клетва бойци ще се разпореждат с живота и имотите на европейците. Всеки от тях “е длъжен да завербува поне 10 души за “, подчертава ръководителят на “Ислямската държава”. След това “ще създадем ислямски халифат във всяка европейска страна”, обеща той.

“Обявяването на ислямска държава на завоюваните територии в Ирак и Сирия не съотвества на нормите на шериата”, заяви наскоро в катарската столица Доха известният ислямски теолог доктор Юсуф ал Кардауи.

Ал Багдади се обявява за пряк наследник на пророка Мохамед, отбелязва “Мехр”. Той е изучавал исляма в Багдадския университет и се е сражавал в редиците на иракската партизанска армия. През 2005 г. е арестуван от САЩ, 4 години по-късно е освободен по неизвестни причини и през 2010 г. се оказва начело на “Ислямска държава в Ирак”. Поддръжниците му са известни със зверствата си срещу мирните жители.

Екстремистите от “Ислямска държава”, които прогониха християните от Мосул, са по-лоши от монголския лидер Чингис Хан, опустошил средновековен Багдад, заяви халдейския католически патриарх Луис Рафаел Сако, цитиран от Ройтерс.

Той осъди действията на екстремистите, които поискаха от християните или да приемат исляма, или да плащат религиозен данък, или да бъдат екзекутирани с меч. Папа Франциск порица факта, че християните са преследвани в родното място на своята религия.

Действията на “Ислямската държава” може да представляват престъпление срещу човечеството, заяви генералният секретар на ООН Бан Ки-мун.

В същото време девет души станаха жертва на минометен обстрел в предимно шиитския град Махмудия южно от Багдад. /Източник: Актуално

Коментарите са затворени.