Реклама
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Валенсия – Ремонт на компютри и лап топи: тел. 0034/600 036 514
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Българският портал за Валенсия

Индустриалният сектор на Испания бележи солиден отскок

spain flag 310x170Данни на официалната испанска статистика INE показват, че индустриалният сектор на Испания, бележи солиден отскок през май, след частично забавяне през април, съобщават от БНР. На сезонно-коригирана база испанското индустриално производство през май нарасна с 3,4% на годишна база след повишение с 1,8% през предходния месец. По този начин производството в четвъртата по сила икономика от еврозоната ускори своя растеж за четвърти пореден месец.

На сезонно-некоригирана база индустриалното производство в Испания се повиши през май с 1,7% на годишна база след скок с 2,4% през април.

Всичките основни компоненти в това проучване на INE бележат растеж. Средствата за производство нараснаха с 6,2%, докато производителите на стоки за междинно потребление се повишиха с 4,9%, енергийното производство напредна с 3,3%, а промишленото производство на потребителски стоки се повиши с 0,3 процентни пункта.

На месечна база индустриалното производство в Испания нарасна през май с 0,8%, следвайки слабо повишение с 0,1% през предходния месец, като това представлява повишение за шести пореден месец.

Днешните данни са пореден знак за ускоряване на растежа на испанската икономика, след като през миналата седмица Централна банка на Испания обяви възходяща ревизия на своите прогнози за растежа на БВП за настоящата година до 3,1% от предишна прогноза за повишение с 2,8 процентни пункта. В същото време Испанската централна банка запази без промяна прогнозите за икономически растеж с 2,7% през 2016-а година.

Испания остава жив пример за това, как след предприетите строги мерки на икономии и реформи, една от страните от еврозоната, засегната най-тежко от дълговата криза в региона, успява да се изправи на крака. / Infostock

Коментарите са затворени.