Реклама
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Валенсия – Ремонт на компютри и лап топи: тел. 0034/600 036 514
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Българският портал за Валенсия

Имигрантите от Испания внасят у нас 200 млн. евро

fichero_111068_20140801Паричните преводи насам от българските имигранти в Испания са на второ място след тези, които идват от Турция или около 200 милиона евро годишно. Това каза посланикът на Испания у нас Хосе Луис Тапиа, цитиран от БНР.

Според него чуждите фирми, които искат да се установят тук, се затрудняват с намирането на подготвен персонал. България би трябвало да направи всичко, за да подобри образа си пред тях, подчерта посланикът и добави, че България притежава безспорни предимства – стабилен валутен курс, обществени разходи в здравословни граници, 10-процентен данък, атрактивно трудово заплащане и квалифицирана работна ръка.

Въпреки че последният фактор в момента страда от същото, което преживява и моята страна заради кризата, изтичане на мозъци. И понякога чуждите фирми, които искат да се установят тук, се затрудняват с намирането на подготвен персонал. Но, като цяло, стартовата позиция на България е привлекателна за чуждите инвеститори, каза Тапиа.

По думите му обаче, проблемите, които ги отблъскват, също са известни – липса на прозрачност и зле функционираща съдебна система. Реформата в съдебната система е майката на всички реформи.

Тапиа припомни, че посланиците на страните от ЕС , сред които и Испания, вече на два пъти са посочили тези проблеми. Те опират отново до образа, до представата, която имат другите за нас, както вече казах, и до корупцията, разбира се, корупцията има в много страни. Но е важно институциите да функционират. Ако не функционират, корупцията побеждава, каза посланикът.

На 30 октомври ще бъде открита изложба от творби на великия Пабло Пикасо. Посолството на Испания финансира посещения на изложбата на ученици от цялата страна през ноември и декември. / Дир.бг

Коментарите са затворени.