Реклама
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Валенсия – Ремонт на компютри и лап топи: тел. 0034/600 036 514
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Българският портал за Валенсия

Икономиката на Испания отчете най-бързия ръст от шест години

nissan-plant-2_434През първото тримесечие БВП се е разширил с 0,4%, сочат данни на централната банка.

Възстановяването на икономиката на Испания се ускорява, съобщава FT. Брутният вътрешен продукт (БВП) на страната е нараснал с 0,4% през първото тримесечие – най-бързият растеж от шест години и два пъти по-бърз в сравнение с предходното тримесечие, допълва изданието, като се позовава на данни на централната банка.

Данните идват на фона на нарастващия оптимизъм на инвеститорите за еврозоната, след като Португалия успешно се върна на дълговите пазари, а икономическата активност достигна близо тригодишен връх през април.

Като допълнителен знак за възвръщането на доверието днес финансовото министерство на Испания продаде облигации за 5,6 млрд. евро при рекордно ниска доходност, допълва изданието.

Испания излезе от продължителна рецесия през миналата година благодарение на износа и подобрението на условията за финансиране за икономиките от периферията на еврозоната. Последните данни подсказват, че възстановяването става по-балансирано – вътрешното търсене започва да се стабилизира, а безработицата бавно да намалява.

Според анализатори обаче статистиката сочи също, че инвеститорското доверие изпреварва подобрението на реалната икономическа ситуация. Икономиката продължава да се задъхва не само заради високата безработица, но и заради огромните дългове.

Испанската централна банка очаква, че през тази година икономиката на страната ще отбележи ръст от 1,2%, а през следващата растежът ще се ускори до 1,7%. /Инвестор/ По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Десислава Попова

Коментарите са затворени.