Реклама
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Валенсия – Ремонт на компютри и лап топи: тел. 0034/600 036 514
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Българският портал за Валенсия

Изгодните имоти в Испания привършват

0000198555-article3Наблюдава се недостиг на качествени имоти, макар и да не липсват нови проекти.

Ерата на изгодните сделки с имоти в Испания върви към края си, а цените на имотите по морските курорти продължават да се вдигат, коментира The Move Channel.

Нов доклад на консултантската къща Tinsa показва, че тенденцията за ръст на цените на недвижимостите се разпространява. Данните показват, че в 35 курорта се наблюдава повишаване на годишните цени за първото тримесечие на 2015 г. Преди година само в 4 курорта се е наблюдавало поскъпване на жилищата.

В курорта Хавеа например цените са се вдигнали с 11,2%, отбелязва El Pais, цитира данните наTinsa. Средната продажна цена в момента е 1 657 евро на кв.м.

„Не всичко е загубено“, заявяват обаче от Tinsa. “Има 29 локации по крайбрежието на Испания, където имотите са с цени, спаднали с повече от 10% за първите три месеца от годината“, подчертават от консултантската компания.

Цените на имотите в курорта Палафругел в Гирона например са се понижили с 16,9% за първото тримесечие на 2015 г. Данните от националната камара на нотариусите показват, че цените средно за страната като цяло са се понижили с 1,9%.

Въпреки това пазарът се променя. Продажбите са се увеличили с 2% през април, твърдят още от камарата на нотариусите.

В курорта Марбея имотите започват да свършват, но се появяват и нови проекти, като дори строителите искат да приключат и спрени заради кризата такива, отбелязва Карлос Смердо, управляващ директор на консултантската къща Foro Consultores.

Краят на кризата в сектора на имотите се потвърди наскоро и от централната банка на Испания, а правителството заяви, че икономиката на страната се разраства с най-бързия си темп от 2008 г. насам – с близо 4% за първите шест месеца на 2015 г. в сравнение със същия период през миналата година. Испанската централна банка прогнозира икономически растеж от 2,7% през 2016 г.

Агенцията за недвижими имоти Lucas Fox представи доклад, с който отбеляза десетгодишнината си, представяйки промените на пазара от 2005 г. насам. Цените в момента започват стабилно да се покачват след спада от пика им, достигнат през 2007 г., и стабилизирането им през 2014 г., твърди се в доклада.

„От средата на 2013 г. броят на продажбите се увеличава стабилно във всички региони, където оперира Lucas Fox, което показва по-голямо доверие към пазара и по-голямо осъзнаване сред купувачите, че цените са достигнали най-добрите си нива“, коментира съоснователят на Lucas Fox Александър Вон. „Има обаче още време преди продажбите да се доближат до равнището си от 2007 г., отчасти заради липсата на качествени имоти“, допълва той.

Вон подчертава и новите развития на пазара. „Новите предприемачи са комбинация от по-добри национални строителни компании, които са оцелели през последните осем години, и от международни компании. И зад двата вида обаче стоят институционални пари и не са зависими от банково финансиране“, обяснява той.

Другата промяна на пазара идва от страна на купувачите, като според Lucas Foxвъзстановяването на пазара се дължи на възхода на „лайфстайл инвеститорите“.

„Те искат да направят добри инвестиции в имоти, но избират Испания заради качеството на живот, което страната предлага. Това е ключов елемент във възстановяването на пазара днес, който според нас предлага условия тип „веднъж в живота““, казва Вон.

Въпреки това докато купувачите се опитват да се възползват от последните крайбрежни сделки,Lucas Fox приветства новата вълна от проекти.

„Новите проекти се харесват на всички, както на местните, така и на международните купувачи, на всеки, който иска да притежава чисто нова модерна къща“, коментира Вон.

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Миглена Иванова / Инвестор.бг

Коментарите са затворени.