Реклама
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Валенсия – Ремонт на компютри и лап топи: тел. 0034/600 036 514
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Българският портал за Валенсия

Изборите в Испания ще сложат край на двупартийната система

zx450y250_2666252source-reutersЕдинственото сигурно нещо преди изборите в Испания е, че те ще сложат края на двупартийната система, пишевестник “Ел Паис”. За първи път в историята победителят ще получи по-малко от 30%, а третият – над 10%.

Управляващата Народна партия и Испанската социалистическа работническа партия (Partido Socialista Obrero Español – PSOE) са изправени пред сериозно предизвикателство в лицето на двете нови формации – “Сиудаданос” и “Подемос”.

41% от испанците още не са решили за кого ще гласуват, но с новите играчи на политическата сцена сценариите са разнообразни. Възможно е както лидерът на “Сиудаданос” – Алберт Ривера, така и Пабло Иглесиас, който е начело на “Подемос”, да изиграят решаващата роля в създаването на бъдещото правителство.

Проучванията на общественото мнение предвиждат изключително близки резултати, но “Ел Паис” отбелязва, че има шанс лидерът на консерваторите – Мариано Рахой, да бъде преизбран, губейки около една трета от депутатите си, и да му се наложи да създаде коалиция.

Рахой упорито избягва предизборните дебати, в които участваха всичките му съперници, и вместо това заложи на традиционното си телевизионно интервю и на срещи с избиратели в средно големи градове. Кампанията му не търси рискове.

В същото време “Сиудаданос” (“Гражданите”) и “Подемос” (“Ние можем”) отнемат от гласовете на социалистите, а лидерът на PSOE Педро Санчес ги обвини, че са се “предали” на Рахой. Той твърди, че само неговата партия ”може и иска да победи” консерваторите.

Изборите в Испания ще сложат край на двупартийната системаРахой не поема рискове в предизбоната си кампания.
Фотограф: Jesus Blasco De Avellaneda

Reuters

“Гражданите” постигнаха високи резултати на местните избори в Каталуня през септември, ставайки втората политическа сила в автономната област, и оттогава насам подкрепата за тях расте. Дори третото място в парламентарните избори би било добър резултат, тъй като ще бъдат необходим партньор за коалиция независимо от това коя партия ще стане първенец.

В същото време лявата “Подемос” още се надява да заеме важно място, макар че изостава от “Сиудаданос” в последните месеци. Партията заложи на смекчена социалдемократическа програма в опит да привлече привържениците на PSOE.

Доскоро “Подемос” се определяше като радикално лява сестринска организация на СИРИЗА и последните ѝ действия може да намалят доверието на избирателите към нея.

За консерваторите вероятно ще е най-удобно PSOE да се справят добре на изборите. Ако “Сиудаданос” станат новата лява сила в Испания, възможно е Ривера да опита да състави собствено правителство с подкрепа от другите партии, вместо да бъде младши коалиционен партньор, твърдят източници, близки до Рахой, пред в. “Ел Паис”. Премиерът вече заяви, че ако Народната партия не е първа по резултат, той няма да участва в създаването на коалиционно правителство. / Дневник.бг

Коментарите са затворени.