Реклама
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Валенсия – Ремонт на компютри и лап топи: тел. 0034/600 036 514
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Българският портал за Валенсия

Защо Пламен Георгиев е подходящ за консул според Бойко Борисов

zx860y484_3955302Две седмици след решението за изпращане на бившия шеф на антикорупционната комисия Пламен Георгиев за консул във Валенсия премиерът Бойко Борисов защити назначението. В отговор на въпроси на журналисти днес той обяви: “Пламен Георгиев е с няколко образования, с хиляди награди, с милиарди задържани и конфискувани средства, с няколко езика”.

Борисов коментира темата пред журналисти след откриването на разширение на завода на “Кока-Кола” в Костинброд. Той отговори на въпрос за критиките на президента Румен Радев за управлението на страната и за назначаването на Пламен Георгиев на дипломатическия пост в Испания.

На реплика на журналист, че нивото, на което Георгиев владее испански език, не е високо, Борисов каза: “Има достатъчна езикова подготовка. Така че не виждам за консул… Вие не можете да изброите никъде консулите в Европа”. После допълни: ” Явно това е някаква поръчка, щото една седмица… Ето днеска откриваме поредна инвестиция, 200 милиона са това, работни места, паралелки за специално образование. Вие идвате и ме питате за това. Добре, отговорих ви” и даде да се разбере, че е на откриването на нова производствена мощност такива въпроси са неуместни.

На въпрос на журналист от Би Ти Ви как ще убеди хората в назначаването на Пламен Георгиев на дипломатическия пост, премиерът каза: “Нямам никакво желание да ви убеждавам вас, вие сте убедени по друг начин и затова няма да се вкарвам повече в тая работа. Днес спрях от уважение към медията ви, за да не кажете: “Той избяга”.

“Хиляди такива консули има”

“Взехме решение. Изпратихме го консул във Валенсия. Хиляди такива консули има”, допълни Борисов. Той добави, че срещата днес е, за да се покаже как върви строежа на магистрала “Европа”, както и за новите производствени мощности.

Само за десет дни Пламен Георгиев смени три поста – след скандала с незаконните навеси върху терасата си, за която твърдеше, че не е негова, той напусна работата си в антикорупционната комисия и за два дни бе върнат на работа в специализираната прокуратура (още четете тук и тук).

По повод критиките на президента Румен Радев премиерът Бойко Борисов каза само, че на държавния глава не му отива да говори на Шипка такива неща. По-рано в отговор на “казаното вчера за неговото управление” той съобщи за рекорден износ от България за Западна Европа само до средата на годината – близо 28 млрд. лв.

Борисов обяви още, че решението за смяната на директора на Националната служба за охрана Данчо Дяков е дошло изненадващо за него, но Министерският съвет го е приел.

Премиерът Борисов не пожела да отговаря на други журналистически въпроси, но посъветва медиите “да пуснат каквото са казали посланиците на Гърция и САЩ”, присъствали на откриването в Костинброд. Двамата дипломати оцениха средата в България като добра за правене на бизнес и обещаха още инвестиции.

В края на миналата седмица при посещение в Крумовград за откриването на инвестиция на “Дънди прешъс металс” премиерът по подобен начин отклони въпросите по различни теми с аргумента, че не са подходящи за случая, като каза: “Ще се научите да ме питате нещо, което е важно, а не измишльотините на някой”.

Какво пише в биографията на Георгиев

Според биографията, внесена в парламента при избора му за шеф на антикорупционната комисия, Пламен Георгиев е завършил “Право” в Софийския университет “Св. Климент Охридски”. След това е добавил едногодишна магистратура в същото учебно заведение по “Право на Европейския съюз”.

В биографията се посочва, че владее три езика – английски, руски и испански. С най-висока степен е английският, за който е посочено ниво С1. Според Общата европейска референтна езикова рамка това е предпоследното ниво преди съвършеното владеене на езика. Степента предполага, че достигналият до нея може да разбира дълги изказвания,телевизионни предавания и филми, да възприема при четене дълги и сложни текстове, включително специализирана литература, статии и технически инструкции. Очаква се да се изразява гладко и непринудено, както и да умее да пише добре структурирани писмени текстове-писма, доклади, есета и др.

За руския Пламен Георгиев е отбелязал ниво В2 за четене и разговор и по-ниското В1 за писане. В2 предполага умение да се четат статии и доклади със съвременна проблематика, както и съвременна литературна проза, да се участва безпроблемно в дискусии на познати теми.

С най-ниско ниво на познаване е посочен испанският език. Нивото – А2, означава умения за общуване с елементарни изрази, задаване и отговаряне на прости въпроси и писане на кратки текстове като пощенски картички или попълване на формуляри.

ДНЕВНИК

Коментарите са затворени.