Реклама
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Валенсия – Ремонт на компютри и лап топи: тел. 0034/600 036 514
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Българският портал за Валенсия

Защо Испания може да бъде наказана заради дефицита си, а други страни – не

Снимка: архив Ройтерс

 

 0000221077-article3

Испания може с основание да претендира, че е жертва на несполучлив момент и произволно прилагане на правилата, коментира Bloomberg.

Съгласно регулациите на Европейския съюз (ЕС) страните трябва да поддържат бюджетния си дефицит на ниво под 3% от брутния си вътрешен продукт. Това е важно сега повече от всякога, тъй като постоянните нарушения на бюджетните правила на ЕС доведоха до спад на доверието към блока и общата му валута – еврото. Това, от което се нуждае най-много еврозоната в момента, е увереност, че ще оцелее.

Испания нарушава това правило всяка година от 2008 г. насам – общо осем пъти. Предвид факта, че в съседна Португалия това се е случвало 15 пъти, не е съвсем изненадващо, че двете страни са напът да станат първите държави от ЕС, които да бъдат глобени заради прекомерния си дефицит.

Данните на Евростат от 1999 г. насам, анализирани от германския институт Ifo, показват, че Франция също не е успяла да постигне целта от 3% общо 12 пъти, а при Италия и Германия това се е случвало съответно девет и седем пъти. Ако изкарате „позволените“ нарушения – пропуските са приемливи, ако дадена страна е в рецесия, броят на Испания спада до 4, на Португалия до 10, но на Франция остава 11, на Италия – 8, а на Германия – 5.

Защо тогава Испания и Португалия биват наказани? Според европейските власти двете страни не са успели да положат „значителни“ усилия, за да намалят съответните си дефицити, като реалните данни за този параметър се отдалечават най-много от целта. А това се случва, след като ЕС заздрави фискалните си правила вследствие на кризата. Неизпълнението на целите сега е от по-голямо значение отколкото преди пет години, когато страните получиха по-голяма свобода по отношение на дефицитите си. На това се дължи и фокусирането върху нарушителите днес.

И все пак това не обяснява съвсем случая с Франция. Страната, чийто дефицит е на ниво от 3,5% от производството през миналата година, също пропуска целта на ЕС, и то всяка година от 2010 г. насам. Европейската комисия обаче е дала на френското правителство повече време, преди да обмисли наказания.

„Можем да си изведем важен урок от случващото се с Испания“, казва Винченцо Скарпета, политически анализатор в изследователския институт Open Europe в Лондон. „Френското правителство винаги е успявало да направи някакво обещание за допълнителни мерки и ясно е показвало пред комисията, че има за приоритет ръст над дефицита. Испания, като четвърта най-голяма икономика в еврозоната, можеше да бъде малко по-твърда“.

Като цяло ЕС е проявявал снизходителност доста пъти. От 1999 г. насам страните не са успявали да спазят целите за дефицита общо 165 пъти, сочи Ifo, от които 114 пъти не са били покрити от изключението за рецесия. Ако нещата се погледнат именно от този ъгъл, Франция се оказва най-големият нарушител в блока, дори преди Гърция.

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Бойчо Попов
Инвестор

Коментарите са затворени.