Реклама
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Валенсия – Ремонт на компютри и лап топи: тел. 0034/600 036 514
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Българският портал за Валенсия

Жега в Южна и Централна Европа. Ще стигне ли 47 градуса?

0000384108-article2В търсене на прохлада в Испания. Снимка: БТА
Жегите в Южна и Централна и Европа продължават. Очаква се днес в Португалия да бъдат регистрирани нови температурни рекорди и живакът да достигне 47 градуса.

Синоптиците предупреждават за рекордно високи температури и в Испания. Необичайно топло е лятото във Великобритания и Швеция. Северна Корея също съобщава за гореща вълна, обхванала страната.

В почти цяла Португалия е обявен червен код за опасни жеги, а екипи на медицинските и противопожарните служби са в повишена готовност за реакция при нужда. В Португалия вчера бяха подобрени местните температурни рекорди на осем места, а според прогнозите през следващите дни се очакват още по-високи температури.

Във вътрешността на страната бяха измерени около 45 градуса, а за днес се очакват до 47.  В почти цялата страна е обявен червен код по скалата на агенцията за гражданска защита. Екипи на медицинските и противопожарните служби ще са в повишена готовност през уикенда, предаде БНР.

В Испания горещата вълна вече отне живота на двама души. В много административни области на страната е обявено предупреждение за опасни горещини с температури от над 40 градуса.

Има вероятност температурите на Иберийския полуостров да бият температурните рекорди за Европа. Най-високата температура на територията на континента е била регистрирана през 1977 г. в Гърция – 48 градуса по Целзий.

В Швеция службите за гражданска защита определиха за днес и утре “висок риск” от пожари в централните и южните райони на страната.

Горещата вълна не подмина и Острова. Метеорологичната служба във Великобритания съобщи, че миналият месец е бил третият най-топъл юли за повече от сто години.

Високи са температурите и в южната част на Франция.

И Корейският полуостров беше обхванат от големи жеги, които станаха причина за смъртта на 35 души. Тази седмица в Южна Корея бяха измерени 41 градуса – най-високата температура в страната, откакто преди повече от сто години започва да се води статистика, съобщава заместник-ръководителят на Агенцията за националната метеорологична прогноза:

“В някои вътрешни региони, максималните температури по обяд превишават 40 градуса. Дори максималните температури на някои големи градове, включително Пхенян, надхвърлят 38 градуса. Това са най-високите стойности, регистрирани след въвеждането на метеорологичното проучване”.

По публикацията работи: Веселина Йорданова

ДНЕС

Коментарите са затворени.