Реклама
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Валенсия – Ремонт на компютри и лап топи: тел. 0034/600 036 514
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Българският портал за Валенсия

ЕС определи нови фискални цели за Португалия и Испания

ECB2Европейските правителства определиха нови фискални цели за Португалия и Испания, тъй като те подкрепиха решението на Европейската комисия да не глоби двете държави за неизпълнение на техните цели за бюджетните дефицит, съобщава “Уолстрийт Джърнъл”.

След продължителни дискусии през миналия месец Европейската комисия препоръча Португалия и Испания да не бъдат глобявани, тъй като Комисията призна за наличието на трудна икономическа среда и усилията за реформи, полагани в двете страни – членки на еврозоната, но това решение накара някои от останалите партньори да предупредят, че фискалните правила на Блока са били опасно подкопани.

Въпреки това, в изявление, публикувано във вторник, Европейският консултативен съвет се съгласи с аргументите на Европейската комисия за отпадане на глобите в размер на 0,2% от брутния вътрешен продукт, представляващи милиарди евро, които биха затруднили допълнително финансовите власти в Испания и Португалия.

Представителите на останалите европейски правителства обаче заявиха, че искат да видят как Португалия прилага мерки за фискална консолидация в размер на 0,25% от БВП през тази година, целящи ускоряване на намаляването на дефицита.

Мерките за фискална консолидация трябва да осигурят трайно подобрение на бюджетното салдо на правителството по начин, водещ до икономически растеж, се казва в съвместното изявление.

Поради това Португалия е натоварена със задачата да намали дефицита си от 4,4% от БВП през миналата година до 2,5% през тази година. Трябва да се има предвид, че Лисабон се намираше в международна спасителна програма между 2011-а и 2014-а година, като португалските власти успяха да намалят рязко бюджетния си дефицит от близо 10% от БВП през 2010 година. Изключвайки капиталовите инжекции за един фалиращ португалски кредитор през декември и по-малки по-размер еднократни разходи, дефицитът на страната през 2015-а година щеше да бъде малко над европейския лимити от 3% от БВП.

След решението на останалите страни от ЕС във вторник Министерството на финансите на Португалия подчерта своя ангажимент за постигане на бюджетните цели.

В същото време на Испания, която е все още без правителство от декември насам, ѝ беше казано да постигне целта за дефицит от 3% най-късно до 2018-а година, като европейските правителства поставиха на новите власти в Мадрид задача да намалят дефицита от миналогодишните 5,1% от БВП до 4,6% през тази, до 3,1% през 2017-а и до 2,2% през 2018-а година.

Три седмици по-рано фискалният надзор на Испания, известен като Airef, посочи, че очаква бюджетният дефицит през тази година да бъде между 4,1% и 4,7% от БВП в зависимост от това дали правителството успешно ще изпълнява предложените данъчни мерки, предаде БНР.

Данните, оповестени от Централната банка на Испания в началото на юни показаха, че страната изглежда е на път да постигне целите на Брюксел за 2016-а година, но през следващите години ще е необходимо засилване на полаганите усилия. Тя очаква бюджетният дефицит на Испания да достигне 4,1% от БВП през тази година, 3,4% през 2017-а и 2,9% през 2018-а година.

През 2013 година на Испания беше даден срок до настоящата година, за да коригира своя дефицит. Но останалите правителства от ЕС признаха, че би било грешка да се принуждава новото правителство в Мадрид да проведе прекалено бързо необходимата затягаща фискална политика.

Предоставянето на Испания на още една година, за да коригира дефицита си, ще изисква структурна корекция на бюджетното салдо, което обаче ще има твърде негативен ефект върху икономическия растежа. Ето защо ние считаме, че е подходящо да се удължи срокът с две години, се посочва във вчерашното съвместно изявление.

Испанският финансов министър Луис де Гиндос многократно заяви, че очаква да няма санкции, твърдейки, че би било нелогично да се накаже една страна, която е следвала политиките, за които настояват властите в еврозоната, преминавайки от състояние на рецесия към икономически растеж. Миналата година икономиката на Испания нарасна с 3,2%, отчитайки един от най-бързите темпове на растеж сред водещите страни от еврозоната.

И двете правителства (на Испания и Португалия) обаче трябва да предприемат действия и да представят техните фискални планове до 15-и октомври, което е знак, че “часовникът тиктака” за испанските политически лидери при опитите им да формират новото правителство.

Според общите фискални правил в Европейския съюз правителствата на страните – членки трябва да приведат своите дефицити под лимита от 3% от брутния вътрешен продукт, като в същото време държавните дългове не трябва да бъде по-високи от 60% от БВП.

След лятната ваканция Европейската комисия пък ще трябва да реши дали да замрази някои от европейските фондове за Испания и Португалия за следващата година – процедура, която е в рамките на нейните правомощия. РЕДАКТОР: ДЕСИСЛАВА ЛЮБОМИРОВА

© Actualno.com

Коментарите са затворени.