Реклама
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Валенсия – Ремонт на компютри и лап топи: тел. 0034/600 036 514
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Българският портал за Валенсия

“Ел Мундо”: Рахой е на път да се превърне в Андонис Самарас

0000195355-article“Народната партия се срина в урните вчера. Количествено и качествено поражение, за което има няколко причини, пише испанският вестник “Ел Мундо” в свой коментар за вчерашните местни избори в Испания, предаде БГНЕС.

Погрешният анализ на Мариано Рахой за промените, които настъпиха в испанското общество през последната година, причиниха безпрецедентен срив във вота за неговата партия на регионално и общинско ниво, смятат от медията.

Рахой помисли, че може да бъде британския премиер Дейвид Камерън, който преди няколко седмици спечели голяма победа за британската десница. Рахой обаче е на път да се превърне в бившия гръцки министър Андонис Самарас.

Европейските избори са първото предупреждение, Андалусия – второто, а и двете бяха системно пренебрегвани. Нито се предприеха промени в стратегията, нито се направи диагностика на социалната реалност. А сега “Народна партия” събира плодовете.

Министър-председателят, който твърди, че знае какво мислят испанците, наложи основните точки в своята предизборна кампания – икономическо възстановяване и защита на политическата стабилност. Но не призна грешките си, не допусна, че разкритите случаи на корупция могат да повлияят на резултатите в урните, не оцени ефекта на феномена “Подемос” и “Сиудаданос”.

“Народната партия” продължи, като че ли нищо в Испания не се беше променило и не беше наясно, че резултатът ще бъде безнадеждно по-лош от този през 2011 г., като очакваше много повече, отколкото спечели.

В прогнозите си партията не губеше градове като Мадрид и Валенсия, където резултатът на левите сили и “Суидаданос” надминава гласовете на “Народата партия”. Същото се случи във Валенсия, където “Народната партия” събра най-много гласове, но е с най-малък шанс за съставяне на правителство.

На общинско ниво резултатите също не са никак убедителни. Поражението се измерва накрая с броя загубени области – най-малко три – Валенсия, Екстремадура и Кастилия – Ла Манча. Но най-лошото е, че “Народната партия” не предсказа параметрите на тази катастрофа, нито пък направи нещо, за да я избегне. С тези резултати обещанията на Мариано Рахой за промени могат да се окажат обречени.

По време на кампанията от партията бяха оптимисти, но прогнозите не бяха успешни. В по-мащабен анализ предпочитанията се колебаят по-скоро наляво. Речта на Мариано Рахой ще разкрие накъде ще поема “Народната партия”, завършва “Ел Мундо”. / Актуално

Коментарите са затворени.