Реклама
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Валенсия – Ремонт на компютри и лап топи: тел. 0034/600 036 514
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Българският портал за Валенсия

ЕК разследва “Барселона” и “Реал” за незаконна държавна помощ

zx450y250_2204971“Барселона” и “Реал” (Мадрид) са сред седемте испански клуба, които Европейската комисия разследва за получаване на незаконна държавна помощ.

Външният министър на страната Хосе Гарсия-Маргайо потвърди пред вестник “Ас”, че финансите на отборите са проучвани.

Останалите пет проверявани тима са елитните “Атлетик” (Билбао), “Осасуна”, “Валенсия”, “Елче” и втородивизионният “Еркулес”. Испанското правителство отхвърля обвиненията.

“Категорично кабинетът ще се бори докрай в защита на футболните клубове, които са част от националната ни идентичност”, заяви Гарсия-Маргайо. “Барселона”, “Реал”, “Атлетик” и “Осасуна” са разследвани за облекчено данъчно облагане чрез използване на преференции, валидни за граждански организации с нестопанска цел.

Отборът от Билбао е разследван и за нерегламентирано финансиране при изграждането на новия му стадион, който беше открит през септември след 3-годишно строителство. Ако бъдат признати за виновни, клубовете най-вероятно ще бъдат принудени да възстановят размера на нелегалната подкрепа.

“Барселона” и “Реал” са два от най-популярните отбори в света и имат постоянни приходи, но очакваните евентуални сериозни глоби може да доведат дори до фалита на останалите потънали в дългове клубове, което би било сериозен удар за испанския футбол.

През 2012 г. Европейската комисия започна задълбочено разследване за сметките на испанските клубове, като според информация на “Гардиън” общите им задължения достигат близо 700 млн. евро.

Европейската комисия трябва да обяви официално обвинението срещу седемте отбора до края на седмицата, след което те ще имат четири месеца да докажат невинността си. /Източник: Дневник

Коментарите са затворени.