Реклама
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Валенсия – Ремонт на компютри и лап топи: тел. 0034/600 036 514
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Българският портал за Валенсия

Един ден във Валенсия

367x240_valencia-1049389-640Валенсия е град, в който центърът и забележителните места наоколо се разглеждат лесно и бързо самостоятелно пеша, без да се налага интензивно използване на градски транспорт, вървене, както и организирани екскурзии на круизни компании. И все пак, те са добра опция за пътници, които предпочитат да оставят нуждата от добра ориентация и комуникация на опитните екскурзоводи. За да се придвижите от пристанището до самия център, обаче, е необходимо да използвате някакъв вид транспорт.

Разположение на пристанището и придвижване до центъра:

El port de València, най-голямото пристанище в Испания, е разположено на около 5 км. от красивия център на града. Обикновено, круизните кораби спират на пристан Muelle de Poniente (Poniente Pier) – близо до изхода на пристанището. Понякога, обаче, корабът акостира в отдалечена зона, когато за пътниците е осигурен безплатен превоз до изхода на пристанището. От El port de València до центъра ще се придвижите най-бързо с такси, а най-икономично и в същото време удобно – с автобус от градската мрежа. Ако вашата круизна компания предлага такава опция на разумна цена, може да се възползвате и от шатъл от кораба до самия център.

Автобус:

•На около 200 м. от круизния терминал, на улица Calle Ingeniero Manuel Soto ще видите автобусна спирка с име Manuel Soto Enginyer (Illeta) – Pont de les Drassanes.

•Вземете автобус №4 до спирка Plaça DeL‘Ayuntamient – впечатляващ площад в центъра на града и удобна отправна точка за разглеждане. Цената на билета е €1.50, може да го закупите от шофьора.

•Автобусът се движи на 15 минути, а пътуването отнема около 35-40 минути.

Такси:

•Вземете такси до площади Plaça De L‘Ayuntamient или Plaça Torros – и двата в самия център на града. Веднъж стигнали там, ще може да разгледате интересните места пеша, тъй като почти всички са концентрирани наоколо.

•трансферът с такси до центъра струва средно 15 евро/човек; но преди да се качите на някое такси, задължително попитайте за цена.

Билети и карти за транспорт

•Цената на билет за метро/ автобус в централната част на Валенсия е €1.50;

•До 2 деца на възраст до 6 години пътуват безплатно с възрастен;

•Дневна карта Valencia Tourist Card на цена €15. С нея получавате неограничено ползване на градски транспорт, безплатен вход в голяма част от музеите и забележителностите в града, 10-15% отстъпка от цената за вход в места като City of Arts and Sciences и Катедралата на Валенсия, пътеводител, карта на Валенсия и др. не забравяйте да валидирате билетите си при качване в превозно средство.

Популярни забележителности във Валенсия и придвижване до тях:

Център ВаленсияПлаж във Валенсия

С обществен транспорт и/или пеша

Много от най-впечатляващите забележителности са концентрирани в центъра на Валенсия, в район познат като Ла Сеу (La Seu). Придвижете се до там по указаните горе начини. Тогава може да посетите всяко от тях лесно, докато се разхождате:

Старинният квартал Barrio del Carmen – основан през 137 г. пр. Хр. Намира се на 3-4 минути от Plaça De L‘Ayuntamient и е прекрасно място за разходка в древна историята. Архитектурата на сградите е забележителна.

Катедралата на Валенсия (Iglesia Mayor, Església Catedral-Basílica Metropolitana de l‘Assumpció de la Nostra Senyora de València)- датираща от XII в., с архитектура, преплитаща готически, романски и бароков стил, като готическият е основен. В музея ѝ е изложен експонат, за който се твърди, че е истинският Свещен Граал. От 58 – метровата кула на катедралата, се открива зашеметяваща панорамна гледка над града.

Вход: €7.

Копринената борса (La Lonja de la Seda) – от XV–XVI в. Това е прекрасна сграда в готически стил, част от наследството на ЮНЕСКО. В миналото е функционирала като пазар за коприна, а днес е седалище на Академията на културата. Намира се на Plaza del Mercado.

Вход: €2.

Градините Турия (Jardines de Turia) – великолепен парк, заобиколен от крепостни стени и старинни сгради. Един от най-големите градски паркове в цяла Испания, с дължина 9 км. Интересно е, че е изграден е върху пресушената част на река Турия, която преди повече от половин век прелива и води до сериозно наводнение. Това става причината цялото ѝ корито да бъде преместено, а на мястото му е изграден този прекрасен парк.

Забележителности в близост до центъра на Валенсия:

Градът на изкуствата и науките (Ciudad de las Artes y las Ciencias)

Удивителен културно-научен комплекс във футуристичен стил. Този архитектурен шедьовър е дело на прочутия архитект Сантяго Калатрава и от построяването му през 2005-та година се превръща в основна атракция във Валенсия. В него се намират Oceanographic – най-големият аквариум в Европа, както и Научен Музей Принц Филип, лазерен планетариум, хемисферична зала с IMAX кино, Дворец на изкуствата.

Цени: Oceanographic – €27/възрастен; €21/дете. Научен музей– €8/възрастен, €6.20/дете.

Уебсайт: www.cac.es

От центъра: автобус номер 19 от спирка Sant Vicent Martir – Periodista Azzati до спирка Franca Albereda. Такси от/до пристанището излиза около €8/човек.

Градът на изкуствата и науките ВаленсияГрадът на изкуствата и науките

Биопарк

Най-големият и модерен зоопарк в Европа, в който за животните са изградени големи хабитати, имитиращи естествените, без решетки и клетки. Животните живеят свободни и необезпокоявани, отделени са от хората с растителност, водоеми, скали. Лемурите са животните, до които ще можете да се доближите най-много, защото са пуснати да тичат свободно из зоната за разходка.

Цени: €23.80/възрастен; €18/дете (4 – 12 год.), като на сайта на биопарка може се намират и промоции: http://www.bioparcvalencia.es

• От централния площад Placa de l’Ajuntamento до там може да стигнете за около 30 мин. с автобус 67 в посока Marina Baixa – Hospital Arnau de Vilanova. Слизате на спирка Hernández Lázaro – Vall de la Ballestera – само на 5 минути пеша от биопарка.

СлонЛемури във Валенсия

С туристически автобус тип Hop-on Hop-Off

Най-голям брой интересни обекти и забележителности може да покриете със специалните туристически автобуси тип Hop-on Hop-off. Техните маршрути включват множество спирки на ключови места, включително и до пристанището. Срещу цена от €17/възрастен €10/дете, пътниците може многократно да слизат и да се качват на която спирка пожелаят в рамките на 24 ч. Билети може да се купят в туристическия офис на пристанището.

Официалният сайт на компанията е :

http://www.valenciabusturistic.com/

Кухнята на Валенсия:

Кухнята във Валенсия е повлияна от Средиземноморския климат, пъстра и разнообразна, ароматна и здравословна. Основните продукти в испанската кухня са морски дарове, риба, говеждо и птиче месо, ориз, картофи и най-разнообразни зеленчуци. Често използвани в различните гозби са зехтинът, чесънът, различни ароматни подправки, доматеното пюре и маслините.

Ето и няколко от най-разпространените местни специалитети:

Валенсианската паеля (paella valenciana) – родината на оригиналната паеля е Валенсия и един от символите на испанската кухня. Традиционната рецепта включва заешко, зелен фасул, пилешко, ориз, домати и задължително – шафран, зехтин и лимон. Паелята с морски дарове също заслужава вашето внимание. Обикновено паеля се консумира по обяд.

Картофена тортия (Tortilla de patatas) – едно от най-популярните ястия в цяла Испания.

Тапас (мезета) – различни видове малки хапки, сервират се към питието ви (вино, бира, сангрия). Могат да бъдат зеленчукови или месни, топли или студени, но каквито и да изберете ще са вкусни.

Крема Каталана – испанската версия на крем брюле. Непременно го опитайте!

Сангрия – напитка, популярна и разпространена в цяла Испания. Представлява освежаващ микс от червено вино, плодов сок и нарязани плодове. Перфектна напитка за топлите следобедни часове.

ПаеляСангрияПазар във Валенсия

Валенсия е град, изпълнен с настроение, положителни и усмихнати хора, прекрасна храна и огрени от слънцето улици.

https://crusit.bg/

Коментарите са затворени.