Реклама
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Валенсия – Ремонт на компютри и лап топи: тел. 0034/600 036 514
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Българският портал за Валенсия

Евроизборите разбиха двупартийната доминация в испанската политика

generacion-nini-ni-psoe-ni-ppКакто и в други страни, политическият пейзаж в Испания след европейските избори този уикенд вече е променен, разказва Би Би Си.

Основната причина за това е разбиването на пълната доминация на двете основни партии над модерната испанска политика. На изборите през 2009 г. сега управляващата консервативна Народна партия и опозиционните социалисти събраха общо над 80% от гласовете. Тази неделя съвместният им дял се срина под 50% за първи път на национален вот в модерната история на Испания.

От това се възползваха малките партии и най-вече левите движения, обявяващи се срещу мерките за икономии. Обединената левица – коалиция, свързвана с бившата испанска комунистическа партия, стана трета политическа сила с 10% от гласовете на избирателите. В Каталония партиите, обявяващи се за независимост на областта, отчетливо излязоха напред във вота.

Най-големият победител обаче е сформираната преди едва три месеца партия Podemos – в превод “Ние можем”, която излезе на четвърто място с 8% от вота на испанците. Лявата популистка формация твърди, че не е антиевропейска, но е срещу начина, по който се управлява Европейският съюз през последните години.

Нейният лидер Пабло Иглесиас, университетски професор и писател, заявява, че ще се бори за това Испания да престане да бъде “германска колония… и страна, контролирана от тройката” (т.нар. тройка кредитори – Европейската комисия, Европейската централна банка и Международният валутен фонд, бел. ред.).

Иглесиас вярва, че Испания има нужда да си върне част от суверенитета и че строгите икономии не са спомогнали за намаляването на рекордната безработица от 26%. “Искам да спра това младите испанци да сервират мезе и бира на богатите в Северна Европа”, казва той.

Народната партия остава на първо място в страната, но с много по-малка подкрепа отпреди. А лидерът на социалистите вече обяви, че няма да се кандидатира на първичните партийни избори преди следващия парламентарен вот догодина.

Всичко това прави испанската политика много по-фрагментирана и по-несигурна. Посланията на популистки партии като Podemos отговарят на недоволството на част от обществото, но за да променят пейзажа в дългосрочен план, те първо ще трябва да запазят импулса и да удържат постигнатото сега до парламентарните избори. /Източник: Дневник.бг/

Коментарите са затворени.