Реклама
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Валенсия – Ремонт на компютри и лап топи: тел. 0034/600 036 514
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Българският портал за Валенсия

Да се разшири мандатът на ЕЦБ, настоява Испания

ECB nova centrala 310x170Кабинетът на министър-председателя на Испания Мариано Рахой е изпратил официално писмо до европейските институции с молба за преразглеждане на общата икономическа политика в еврозоната с цел по-добра интеграция на държавите-членки, съобщава БНР, цитирайки вестник El Pais.

В документ от осем страници, написан от властите в Мадрид, Мариано Рахой е поискал по-голяма мобилност на работната сила между страните, увеличаване на фискалния съюз чрез общ бюджет за региона, приключване на банковия съюз и възможност за емитиране на общ дълг под формата на единни еврооблигации. На този етап говорителят на кабинета на испанския министър-председател не беше открит за коментар и за потвърждение на цитирания от El Pais документ.

В същия документ Испания критикува ролята на Европейската централна банка (ЕЦБ), отправяйки молба банката да възприеме стила на Федералния резерв на САЩ да преследва смесени политически цели, свързани с икономическия растеж и с инфлацията, за да се предотвратят съществуващите различия между страните - членки относно показателя ниво на безработица.

Настоящата политика на Централната банка е обвързана единствено с поддържане на ценова стабилност в еврозоната и ниво на инфлация от малко под 2 процентни пункта. От своя страна Федералният резерв провежда “двойствена” политика, целяща както стабилна инфлация от 2%, така и постигане на пълна работна заетост.

„В последните години посоката на водената от европейските институции единна валутна политика е неподходяща за някои от партньорите в региона и насърчава прекомерната задлъжнялост в някои страни – членки”, съобщава El Pais, цитирайки официалното испанско писмо.

Според испанското издание в документа също така се призовава за повторно въвеждане на критерии за конвергенция между държавите - членки, които да са центрирани върху инфлацията, разходите за труд и търговския баланс.     / infostock

Коментарите са затворени.