Реклама
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Валенсия – Ремонт на компютри и лап топи: тел. 0034/600 036 514
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Българският портал за Валенсия

В Испания безработицата сред младите достигна рекордните 56%

scaleВ Испания безработицата сред младите достигна рекордните 56%. Нищо чудно, че мнозина напускат родината: едни тръгват за Германия, други – за Латинска Америка. Факт е, че днес Испания се разделя с най-квалифицираните.

През 2004 младежката безработица в Испания беше 20%, днес тя достигна рекордните 56%. Младите испанци са отчаяни. Все повече от тях напускат родината. Как се стигна дотук?

Навремето бившият испански премиер Хосе Мария Аснар обичаше да повтаря следните думи: “В Испания всичко е наред“. И наистина – при осемгодишното управление на консерваторите (от 1996 до 2004) икономиката на Испания отбеляза впечатляващо развитие. Годишно тя нарастваше с близо 4%, което беше двойно повече от средния ръст за ЕС. Същевременно безработицата спадна от около 20% на малко над 10%, а делът на безработните сред младежите се понижи от 40% на 20%.

Правителството на Аснар разшири освен това обхвата на временната трудова заетост и приватизира държавни предприятия като “Телефоника“ и “Репсол“. Най-много усилия обаче то вложи в насърчаването на строителния бум. Навремето разрешителни за строеж се раздаваха с лека ръка.

Да, в Испания всичко беше наред – поне за онези, които винаги са си били добре, както се твърдеше в един хаплив текст на пънкарската група “Ска”: т.е. банкерите, кметовете и премиерът. Факт е, че на бял свят излязоха множество корупционни скандали, свързани с раздаването на разрешителни за строеж и обществени поръчки. Първоначално обаче всичко изглеждаше като в приказките: години наред недвижимите имоти в Испания бяха сигурен източник на невероятни печалби. Никой не обръщаше внимание на предупрежденията, че количеството на строежите далеч надхвърля нуждите. Банките раздаваха безпроблемно кредити както на частни лица без финансова сигурност, така и на фирми със съмнителни мегаломански проекти.

Испанската приказка завърши трагично: балонът се спука. В хода на дълговата криза мнозина не можеха да обслужват кредитите си, а след фалита на “Лемън Брадърс“ ситуацията се влоши още повече. Строителният бранш и пазарът на недвижими имоти се сринаха.
Строителството беше източник на добри печалби, докато не се срина

Така един милион испанци останаха без работа, сред тях и много младежи. По време на строителния бум много от младежите бяха зарязали учението, за да работят в строителството, където тогава се печелеха много пари. През 2010-та безработицата сред младежите в Испания вече беше стигнала 40%. Кризата се усещаше както сред по-слабо образованите, така и сред висшистите и високо квалифицираните.

“От началото на кризата броят на безработните младежи нараства постоянно. Много от тях вече са загубили всякаква надежда. Те нямат мотивация да кандидатстват за работа, защото са убедени, че молбата им ще бъде отхвърлена. Междувременно десетки хиляди млади испанци напускат страната“, казва Хавиер Пуейо от синдиката “Comisiones Obreras“.

Той разказва, че много от тях се отправят към Германия. В рамките на специално двустранно споразумение от май т.г. Федералната република предлага на испанските младежи общо 20 000 места за стаж и работа. На фона на единия милион безработни испанци под 25 години, германското предложение изглежда направо нищожно. Но дори и малкото, които успеят да получат работа или стаж в Германия, не след дълго се връщат – заради трудния за тях език, културните различия и не на последно място заради студения климат.

Затова пък броят на младите испанци, които опитват късмета си в Латинска Америка, е доста висок. Само през миналата година в испанските посолства в латиноамериканските страни са се регистрирали над 300 000 испанци на възраст между 15 и 29 години. Тези цифри будят притеснение сред испанските синдикати. Според тях испанското правителство насърчава фатално изтичане на мозъци. Хавиер Пуйол казва: “Правителството продължава все така да държи на съкращенията и пестенето. А тази политика съсипва хората.“
Млад испански стажант в германска фирма

Действително Мадрид подчертава във всеки удобен момент, че строгите мерки за икономии не могат да бъдат избегнати. Същевременно обаче испанските политици настояват пред Брюксел за нови икономически стимули срещу кризата и безработицата. През миналата година премиерът Мариано Рахой не спираше да повтаря колко важни са те. Редица други закъсали страни от еврозоната, а и Франция застанаха на негова страна.

Така в началото на 2013-та ЕС прие инициативата “Гаранция за младежта“. С бюджет от 6 милиарда евро тя ще подпомага безработните млади европейци. Испания би могла да получи особено голям дял – близо 2 милиарда евро. Целта на инициативата е в рамките на 4 месеца на всеки безработен младеж да бъде предложена работа, курс за квалификация или поне стажантско място.

“Крайно време беше за подобна мярка. Дано обаче парите наистина отидат там, където трябва“, надява се синдикалистът Хавиер Пуейо. “Големият проблем се състои в това, че испанското правителство прояви голям ентусиазъм след като разбра, че ще може да получи близо 2 милиарда евро по тази програма. Днес обаче вече не се говори, че всичките тези пари ще се изразходват за младежите“, казва той и добавя: “Къде точно ще отидат милиардите – това никой не може да каже!“.

Източник: Дойче Веле

Коментарите са затворени.