Реклама
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Валенсия – Ремонт на компютри и лап топи: тел. 0034/600 036 514
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Българският портал за Валенсия

Все повече лодки с мигранти от Африка се насочват към Испания

zx860y484_3003487Броят на мигрантите, които пристигат в Испания по море от Северна Африка, се е удвоил през 2017 г. в сравнение с миналата година. Това показва статистика на Върховния комисариат за бежанците на ООН, която показва, че страната скоро може да се превърне в “най-горещата точка” за влизане на мигранти в Европа.

Пристигналите на европейските брегове бежанци и мигранти миналата година са близо 360 000. За първите шест месеца на тази година пристигналите в Италия по море са около 85 000, а от тях за по-малко интензивния период януари-май за регистрирани 59 000 мигранти.

Броят на достигналите Испания чрез опасното пътуване през Средиземно море за същия петмесечен период е значително по-малък – едва 6800 – но това число е със 75% по-голямо, отколкото за първите пет месеца на 2016 г., сочи статистиката на ВКБООН. Само за юни, когато броят на новодошлите мигранти започва по-рязко да нараства, пристигналите са 1900 души – повечето от тях от Гвинея, Брега на слоновата кост, Гамбия и Камерун – или четири пъти повече, отколкото през юни миналата година.

“Хората говорят за възможността да отидат в Испания. Изглежда по-безопасно да минат през Мароко и оттам до Испания, отколкото чрез Либия. Разликата е в това, че Либия няма президент, а Мароко има (крал) – няма оръжия като в Либия,” казва Буба Фубаре, 27-годишен зидар от гамбийската столица Банджул. По-рано тази година той опитал да достигне Европа през Либия.

Много африкански мигранти, преминали през раздираната от конфликти държава, която е в хаос от 2011 г. насам, разказват, че са били бити, държани в лагери без храна и вода или дори разменяни като роби, преди да бъдат задържани като заложници, за принудителен труд или сексуална експлоатация.

Оградите, които отделят испанските анклави в Африка Сеута и Мелия от мароканската територия, не са често предпочитан вариант от мигрантите заради засиленото полицейско присъствие.

Подобна реорганизация се наблюдава и по така наречения “Западен средиземноморски маршрут” – Алборанско море (между Испания на север и Мароко и Алжир на юг – бел. ред.) вече е по-популярно от Гибралтарския проток или испанските анклави в Африка, Сеута и Мелия, където засилената сигурност затруднява пресичането на границата.

Между 2011 и 2016 г. едва около 5000 мигранти годишно пристигаха в Испания според правителствените данни. Страната имаше проблем с миграцията десетилетие по-рано – само за 2006 г. там пристигнаха 39 180 души – от Африка и Латинска Америка. Властите смятат, че тази година е възможно броят на новодошлите да достигне 11 000. Според ВКБООН обаче тя не е готова и за такъв приток на мигранти – организацията настоява, че Испания в момента не разполага с нужня капацитет, за да се справи с групи в риск като жертви на трафик на хора, непридружени непълнолетни и бежанци.

Мадрид не прие радушно идеята на Италия да позволи спасителни лодки с африкански мигранти да пристигат и в други европейски пристанища (освен италианските), тъй като капацитетът на страната да приема новодошли е на практика запълнен. Говорителят на комисариата за Испания Мария Хесус Вега обаче предупреждава, че макар ситуацията на испанските брегове все още да не е кризисна, властите трябва да са готови за засилен мигрантски приток, за да не допуснат “това, което започна в други места в Европа през 2015 г., да се случи и тук”.

ДНЕВНИК

Коментарите са затворени.