Реклама
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Валенсия – Ремонт на компютри и лап топи: тел. 0034/600 036 514
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Българският портал за Валенсия

Валенсия – минало и настояще

Валенсия (на испански Valencia; на валенсияно Valеncia) е град в Испания, столица на автономна област Валенсия и провинция Валенсия. Това е третият по население град в Испания (след Мадрид и Барселона) с около 807 396 жители (2006). Разположен е при вливането на река Турия в Средиземно море.

Оригиналното латински име на града е Valentia (/wa’lentia/валентия), което означава “сила”, “мощ”, “енергия” като градът е именуван след император Валент по чиято заповед е основана новата колония в Испания, за която се грижи по-късно император Теодосий I.

По време на Мюсюлманската Империя в Испания града се е казвал “Балансия” на арабски. По правилна звукова промяна става “Балентхия” в Кастилския испански и Валенсия на Валенсиянски испански.

Градът е основан от римляните през 137 пр.н.е. под името Валентия на мястото на старо иберийско селище. Валенсия е завладяна от вестготите, а след това от маврите.

През 1094 е превзет от арагонски войски, водени от Ел Сид, но през 1102 Алморавидите си го връщат. Арагонският крал Хайме I го превзема отново през 1238 и го включва в новосъздаденото Кралство Валенсия.

През 15-16 век Валенсия е важно пристанище на Средиземно море. Там е основана първата печатница на Пиренейския полуостров и около 1478 е отпечатан превод на Библията на валенсиянски език. Валенсиянски банкери отпускат заеми на кралица Исабела, за да финансира пътуването на Христофор Колумб през 1492.

На 24 януари 1706, по време на Войната за испанското наследство, малобройна английска военна част, водена от Чарлз Мордаунт, превзема Валенсия и отблъсква армията на Бурбоните. Англичаните задържат града в продължение на 16 месеца, отблъсквайки неколкократните опити на испанците да си го върнат. Те отстъпват едва след победата на Бурбоните в битката при Алманса през април 1707.

По време на Испанската гражданска война, след падането на Мадрид столицата на Републиката е преместена във Валенсия. Градът е подложен на тежка обсада от националистите.

От 90-те години на 20 век Валенсия преживява период на икономически растеж, в основата на който са туризмът и строителството.

Пристанището на Валенсия обработва около 20% от износа на Испания, главно хранителни стоки, мебели, керамика, текстил и черни метали.

Основните промишлени сектори в града са селското стопанство, автомобилостроене, металургията, химическата промишленост, текстилната промишленост, корабостроенето и пивоварната промишленост.

Валенсия е известна в света и със своето производство на цитрусови плодове, като Портокалите носят дори името „Валенсияна“ (esp. „Valenciana“).

В първите години на века по проект на арх. Сантяго Калатрава със съществената помощ и инвестиции на общинската власт е изграден може би най-забележителния в Европа “Артистичен и природонаучен парк” привличащ, за гордост на гражданите, хиляди туристи от Европа и целия свят.

* Футбол - Валенсия е представена в испанската първа футболна дивизия чрез отборите си ФК Валенсия и ФК Леванте.

* Ветроходство - През 2007 година в средиземноморските води край града се състоя 32-та регата Купа Америка (America’s Cup /Америкас Кап).

Специално за събитието част от пристанището е изместено, като на неговото място се създава модерно яхтена марина, с възможност за акостиране на пресокеански лайнери.

* Мотоспорт - Близо до Валенсия се намира пистата на областта Валенсия „Рикардо Тормо“ (на исп. Circuit de la Comunitat Valenciana Ricardo Tormo), освен тренировъчни и изпитателни обиколки на световноизвестни пилоти и отбори като Скудерия Торо Росо, или Макларън-Мерцедес тук могат да се наблюдават и различни национални и интернационални състезания от авто и мотоспорта.

През август 2008 година, в ново изграденото яхтено пристанище Купа Америка, специално за Формула 1 по подобие на Монте Карло се изгражда градска писта (виж Валенсия (градска писта)) на която се състои Голяма награда на Европа за 2008 година.

Ежегодно в началото на месец март във Валенсия започва уникалният празник – Фаи („Лас Фаяс“ на испански „Las Fallas“). Това е единственото време през годината, в което са разрешени пиратките – всеки гърми с каквото може и колкото може.

5 дни много музика (безспирни духови оркестри обикалят всички квартали на града от 8:00 сутринта до 12 вечерта), танци , цветя (прави се близо 10 метрова статуя на Дева Мария само от червени и бели рози и карамфили на площада пред катедралата), състезания – за най-оригинална Фая, най-впечатляващо пиротехническо шоу (на испански: mascleta), най-ефектна заря и т.н., туристи и разбира се паея.

Коментарите са затворени.