Реклама
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Валенсия – Ремонт на компютри и лап топи: тел. 0034/600 036 514
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Българският портал за Валенсия

Валенсиански репортери от Canal Nou се разбунтуваха след решение за закриване на телевизията им

145479-620-282В една от испанските обществени телевизии настана хаос, а репортерите и водещите излъчиха директни атаки срещу работодателите си след новината, че каналът ще бъде спрян, съобщи “Гардиън”.

Тази седмица президентът на област Валенсия Алберто Фабра предизвика вълна от възмущение в югоизточния регион, когато каза, че планира да закрие RTVV. Фабра, член на управляващата в Испания Народна партия, заяви, че телевизията вече не е финансово перспективна.

Решението ще направи RTVV първата обществено финансирана телевизия, станала жертва на испанската икономическа криза. След новината персоналът на RTVV се вдигна бунт срещу администрацията си.

Регионалният радио-телевизионен център RTVV излъчва телевизия Canal 9 и радио 9. Въпреки годишния си бюджет от над 66 милиона евро Canal 9 има е гледана от едва 4% от аудиторията Тя бе остро критикувана, че не е успяла да разследва влакова катастрофа във Валенсия през 2006 г., в която загинаха 43-ма души.

Регионалното правителство е обвинявано, че се е опитало да омаловажи катастрофата, която се случи едва няколко дни преди визита на папата в региона. В сряда вечерта репортерите от Canal 9 се извиниха на близките на жертвите за отразяването на трагедията и се оправдаха с политически натиск.

Насред хаоса Роса Видал, директор на RTVV, каза в сряда, че е напуснала заради недоверие във Фабра и администрацията му и го обвини в лъжи.

В четвъртък парламентът във Валенсия одобри в последния момент поправка в закон, пренаписвайки правилата за излъчване, така че да може да се назначи нов ръководител на компанията и да се продължи с плана за закриването й.

По-рано през седмицата журналистът от Canal 9 Йоланда Мармол използва “Туитър”, за да отправи нападки към регионалното правителство на Народната партия, обвинявайки го в цензура от момента на идването му на власт през 1995 г.

Тя заяви, че на репортерите и водещите е било забранено да критикуват Народната партия. “Когато напишехме “огромен провал” трябваше да се промени на “скромен успех”. Гледаемостта на телевизията се утрои тази седмица, когато водещите използваха ефира, за да критикуват решението на Фабра да я закрие.

Фабра от своя страна заяви, че планът не подлежи на преговори и обвини решение на Съда, според което компанията трябва да наеме 1000 служители, които е съкратила. Той подчерта, че не е готов да похарчи милионите, необходими за запазване на канала, защото това би наложило съкращения във финансирането на болници и училища.

Някои се усъмниха в мотивацията на журналистите, които засега са окупирали телевизията. Мариола Кубелс, автор на книга за испанската телевизия, заяви: “Защо се борят сега, само за да се спасят, след като години наред са били доволни да работят за телевизия, която е лъгала и манипулирала истината… Никога преди това не са излизали, за да защитят уволнените си колеги”.

Властите във Валенсия са обвинявани, че екплоатират телевизиите и радиата, за да прокарат политически дневен ред, и след това ги закриват, когато натрупаните дългове станат неудържими. Валенсия е в дълбока икономическа криза и има един от най-големите регионални дългове в Испания. /Източник: Дневник

Коментарите са затворени.