Реклама
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Валенсия – Ремонт на компютри и лап топи: тел. 0034/600 036 514
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Българският портал за Валенсия

Бюджетният дефицит на Испания се вмести в договореното с ЕК

ispani247През миналата година той е бил в размер на 5,7% от БВП, като страната се надява да го намали до 4,2% през тази.

Бюджетният дефицит на Испания се е свил значително през миналата година, заяви правителството, като за първи път от 2008 година е постигната договорената с Европейската комисия цел, съобщава Wall Street Journal.

Вицепремиерът Сорая Саенс де Сантамария заяви, че четвъртата по големина икономика в еврозоната през миналата година е отчела дефицит от 5,7% от брутния вътрешен продукт, малко под целта на Комисията за 5,8%.

Г-жа Саенс де Сантамария заяви, че бюджетните съкращения и икономическият растеж са помогнали на Испания да намали дефицита в съответствие с правителствените ангажименти.

Икономиката на страната нарасна с 1,4% през 2014 г., първата година, в която тя се разширява от 2008 г. насам, което е малко над прогнозите на Комисията и правителството. През 2013 г. дефицитът на Испания бе 7% от БВП, в сравнение с 6,5% от БВП, съгласувани с Комисията.

Подобрението на фискалната картина на Испания е също така заради факта, че правителството не отдели никакви средства за спасяване на банковия сектор на страната, след две години, в които Европейският съюз инжектира еквивалента на 4,3% от БВП на Испания в банките в страната (3,8% през 2012 г. и 0,5% през 2013 г.), което наду държавния дълг и дефицита.

Министърът за бюджета на Испания Кристобал Монторо заяви, че страната е била изправена пред неочакван еднократен разход през миналата година, след като съд в ЕС принуди правителството да върне близо 2 милиарда незаконни данъци.

Без този разход бюджетният дефицит щеше да е 5,5% от БВП, в съответствие с правителствените прогнози, посочи министърът.

Испания се надява да намали дефицита до 4,2% от БВП през тази година – задача, която трябва да се изпълни по-лесно заради ускоряването на икономиката.

Централната банка на Испания в четвъртък обяви, че БВП може да нарасне с 0,8% през първото тримесечие спрямо предходното и с 2,5% на годишна база.

Банката също повиши прогнозата си за икономическия растеж през тази година до 2,8% от 2% преди това. През 2016 г. централната банка обяви, че очаква икономиката да нарасне с 2,7%.

Г-жа Саенс де Сантамария заяви в петък, че правителството ще представи своите собствени ревизирани икономически прогнози в края на април.

По статията работи: Петър Нейков          Източник  Инвестор.бг

 

Коментарите са затворени.