Реклама
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Валенсия – Ремонт на компютри и лап топи: тел. 0034/600 036 514
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Българският портал за Валенсия

Българското училище “Васил Априлов” в гр. Кастельон закри учебната година

7499dfa9a06477c6cd57af07ad60ba7c_MУчебната година приключва и в българското училище “Васил Априлов” в испанския град Кастельон.

Колективът на училището благодари и на г-жа Веселина – бабата на Габриела Георгиева, дете от училището,  за стиховете посветени на братята Кирил и Методий.  Децата в Кастельон са изненадани и  от  поздравите, изпратени  от ОУ “Христо Ботев”– с. Глогово, Начално училище “Иван Вазов” от гр. Враца, ОУ “Христо Ботев” гр. Лом и от учители и ученици от България и Испания.

На тържеството по случай 24 май децата от ПБНУ “Васил Априлов” рецитираха стихове посветени българската азбука, на светите братя Кирил и Методий. Учениците от 3 клас представиха драматизация на приказката “Който не работи не трябва да яде”.

Групите по музика и хореография с ръководители Виолета Таскова и Наталия Петрова бяха подготвили прекрасен танц и пяха песни посветени на светлата дата. Йоана Таскова ученичка от първи клас, поздрави  гостите с изпълнение на виолончело.

По традиция вече трета година за празника децата получават като подаръци книжки на български език с идеята да ги прочетат през лятото и по този начин да обогатяват речниковия си запас на български език, да упражняват четивната си техника, а по-малките да не забравят наученото през учебната година.

Специални благодарности на  Симона Филаче, Светла Костова, Соня Ронкова за вкусните изненади. Симона  зарадва всички с торта украсена с българската азбука.

Учебната година тържествено бе закрита на 1 юни. “Смятаме,че изминалата учебна година беше успешна и освен наученото по програмата на МОМН създадохме нови приятелства,празнувахме българските официални и традиционни празници”, каза  Йорданка Данова, председател на българската асоциация “Хан Аспарух” в града.   Тя припомни успехите на възпитаниците на училище “Васил Априлов” през годината:

Трето място в конкурса за „Най-красиво Великденско яйце” на Бълг. училище “Васил Левски”, гр. Москва; Поощрителна награда на Калоян Тодоров Полетински за рисунка в V фестивал на българите по света “Аз съм българче”, Прага , Чехия и грамоти на участвалите ученици; Грамоти за участие в конкурса „Прехвръкна птичка” 2013 на ДАБЧ на вокалната група с ръководител Виолета Таскова; Специална награда от община Перник в конкурса за мартеница “Пижо и Пенда” 2014; Грамоти от организираният от АБИР “Хан Аспарух” в конкурс за коледно- новогодишна рисунка „От Игнажден до Коледа”;

 Автор: 

Коментарите са затворени.