Реклама
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Валенсия – Ремонт на компютри и лап топи: тел. 0034/600 036 514
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Българският портал за Валенсия

Българин сред арестувани от мрежа за набиране на джихадисти

6A5FBA14-6DAB-4656-AECB-EC1C02752D4F_mw1024_s_nБългарски гражданин е сред арестуваните в Испания при операция на полицията по разбиване на мрежа за набиране на джихадисти за Сирия и Ирак.

Операцията започна в понеделник сутринта, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА, като се позова на испанското министерство на вътрешните работи.От българското министерство на външните работи потвърдиха, че в Испания е задържан българин, но посочиха, че не разполагат с по-подробна информация по случая. Посолството ни в Мадрид продължава работата по установяване на самоличността му.

Ръководител на разбитата в Испания мрежа е бил бивш затворник от затвора в американската военна база в Гуантанамо, в Куба. Осем от арестуваните са мароканци. Останалите двама са българският гражданин и аржентинец.

Групата е изпратила девет ислямисти да се сражават на страната на “Ислямска държава в Ирак и Леванта” в Ирак и Сирия.

Един от арестуваните е мароканецът Лахсен Икасриен, за когото се твърди, че е лидерът на групата. Той е бил арестуван в Афганистан през 2001 г. и пратен в затвора в Гуантанамо.

После е бил екстрадиран в Испания през 2005 г., където бил съден за терористична дейност, но оневинен миналата година поради липса на доказателства.

В сраженията в Ирак на страната на сунитската джихадистка групировка “Ислямска държава в Ирак и Леванта” (ИДИЛ) участват няколкостотин британски граждани, съобщи по-рано британският министър на външните работи Уилям Хейг, цитиран от ИТАР-ТАСС. Те са се прехвърлили в Ирак от съседна Сирия, заяви той.

Въпросните екстремисти са част от около 400-те британци, които воюват на страната на ИДИЛ в сирийския конфликт и може да представляват заплаха, ако се завърнат във Великобритания, потвърди Хейг.

Британското правителство задвижи процедура за обявяване на ИДИЛ за терористична организация, което ще доведе до забрана на дейността на групировката на територията на страната. /Източник: Дир.бг

Коментарите са затворени.