Реклама
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Валенсия – Ремонт на компютри и лап топи: тел. 0034/600 036 514
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Българският портал за Валенсия

”Бурбоните на избори” искат в Испания

116124-817-550Хиляди испанци демонстрираха в цяла Испания с искане за премахване на монархията след обявената абдикация на крал Хуан Карлос.

“Бурбоните на избори”, беше един от лозунгите, които можеха да се прочетат на плакатите, издигнати от демонстрантите, които развяха знамена на Втората испанска република, провъзгласена през 1931 г.

Демонстрация с искане за референдум за република се състоя и във Валенсия.

Демонстрациитe ca в отговор на призивите на партии и организации от лявата част на политическия спектър, отбелязва Франс прес, цитирана от БТА.

В понеделник Крал Хуан Карлос обяви в телевизионно обръщение, че абдикира в полза на сина си принц Фелипе. В обръщението си тoй припомни, че във всеки човек има стремеж към обновление, към поправяне на грешките, към надхвърляне на способностите  и изрази увереност, че принц Фелипе има зрелостта, подготовката и чувството на отговорност, необходими му, за да застане начело на държавата и да постави началото на нов етап на надежда за испанския народ.

Испанският принц Фелипе вероятно ще наследи баща си крал Хуан Карлос на трона след 18 юни, съобщи по-късно през деня председателят на парламента Хесус Посада. В Испания няма точно установени правила, които да уреждат абдикацията и предаването на трона. Това предстои да бъде уредено по законодателен път от парламента, където управляващата консервативна Народна партия има абсолютно мнозинство. Социалистическата опозиция заяви, че ще подкрепи законопроекта.

В репортаж Франс прес съобщава, че испанци и туристи са реагирали на новината за абдикацията с думите “Време беше”. “Очевидно това трябваше да се случи. Кралят е възрастен“, казва 55-годишната Мария Гонсалес. “Сега е моментът той да се оттегли“, посочва 52-годишната Кристина Алварес. “Ако иска синът му принц Фелипе да направи нещо, сега е моментът, за да се променя имиджът на монархията“, изрази мнение 74-годишният италиански турист от Торино Джузепе Волпе. /Източник: Дир.бг/

Коментарите са затворени.