Реклама
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Валенсия – Ремонт на компютри и лап топи: тел. 0034/600 036 514
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Българският портал за Валенсия

Брюксел: Испанските проверки по границата с Гибралтар са законни

zx450y250_2121728Няма доказателства, че Испания е нарушила европейското законодателство, налагайки строги проверки по границата си с Гибралтар, заяви Европейската комисия, цитирана от “Франс прес”.

През септември Брюксел изпрати инспектори на британската територия, за да разследват граничния спор, който обтегна отношенията между Лондон и Мадрид.

В разногласията, които започнаха заради риболов, Великобритания и Гибралтар се оплакаха на Брюксел, че Испания прилага прекомерни гранични проверки, с което предизвиква дълги опашки за работниците и туристите, които влизат и напускат Гибралтар.

“Комисията не отри доказателства, за да заключи, че проверките на хора и стоки, извършвани от испанските власти по граничния пункт… са нарушили съответните разпоредби в законодателството на съюза”, се посочва в изявление.

Брюксел изпрати писма до испанското и британското правителство, препоръчвайки им начини да подобрят движението на хора и трафика през граничните пунктове и призовавайки Великобритания да споделя информация за контрабандата на цигари.

Испания обвинява Гибралтар във внезапно увеличение на контрабандата на цигари към испанска територия.

Реакция от Лондон

В отговор на заключенията от Брюксел Великобритания изрази убеденост, че Испания нарушава законодателството на Европейския съюз, налагайки “политически мотивирани” проверки по границата си с Гибралтар.

“Уверени сме, че испанското правителство е действало и продължава да действа незаконно, налагайки непропорционални и политически мотивирани проверки”, се казва в изявление от британското външно министерство. /Източник: Дневник

Коментарите са затворени.