Реклама
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Валенсия – Ремонт на компютри и лап топи: тел. 0034/600 036 514
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Българският портал за Валенсия

Брюксел: В Испания има признаци на възстановяване, но трудностите остават

union-europeaИспания проявява плахи признаци на възстановяване от шестгодишната икономическа криза, но остават “значителни предизвикателства”, съобщи днес Европейската комисия, цитирана от ДПА и БТА.

Набраната в момента инерция при реформите трябва да бъде запазена, подчертава Еврокомисията в четвъртия си доклад за това доколко Испания изпълнява мерките, за които се споразумя с еврозоната.

Реформите дадоха възможност да бъде одобрена помощ от 41 милиарда евро за банковия сектор на страната. Сега се очаква Мадрид за излезе от тази програма през януари. Докладът е резултат на посещението през септември в испанската столица на представители на Еврокомисията и на Европейската централна банка (ЕЦБ).

Инвеститорското доверие в Испания се е възстановило, се посочва в оценките, като се допълва, че банките вече могат да се финансират сами при по-благоприятни условия и ликвидните им позиции са се подобрили.

Процесът на преструктуриране на банките, които са получили държавна помощ, е напреднал и регулаторната рамка на банковия сектор е заздравена, посочва Брюксел, като не очаква да се наложи да бъде отпускана допълнителна помощ на испанските банки.

Икономическата ситуация обаче продължава да се отразява на банковия сектор и представлява основният рисков фактор според доклада. Кредитирането на по-малките компании и домакинствата продължава бързо да се свива, докато равнището на задлъжнялост на частния и държавния сектор остава високо, предупреждава Европейската комисия.

Институцията добавя, че корекциите в цените на недвижимите имоти все още не са приключили след спукването на балона на испанския жилищен сектор, което допринесе много за икономическата криза.
Испания трябва да продължи реформите като стабилизирането на пенсионната система и обединяването на вътрешния пазар, допълва Брюксел.

Страната излезе от рецесия през третото тримесечие и се очаква да достигне растеж от най-малко 0.5% през 2014 г. Равнището на безработица от 26% обаче ще се понижава много бавно според прогнозите на Испания и Европейската комисия. /Източник: Дневник

Коментарите са затворени.