Реклама
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Валенсия – Ремонт на компютри и лап топи: тел. 0034/600 036 514
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Българският портал за Валенсия

Бивши съюзници на Рахой създадоха нова консервативна партия

zx450y250_2221897Отцепници от испанската управляваща Народна партия поставиха началото на нова политическа партия с надеждата да успеят да се възползват от общественото недоволство заради рекордно високата безработица, корупционните скандали и засилващите се призиви за независимост на Каталуня, предаде EurActiv.

Лидери на новата партия, наречена Vox (“Глас” на латински), обвиняват премиера Мариано Рахой, че е твърде мек спрямо каталунските и баските призиви за независимост и нарушава предизборни обещания, например да не вдига данъците.

“Милиони испанци… се чувстват изоставени от политическата система, която гъмжи от корупционни скандали и е готова да се подчини на частни интереси”, каза Сантаго Абискал, бивш член на Народната партия, който е в изпълнителния комитет на Vox.

Обществено проучване миналата седмица показа, че на средата на мандата си партията на Рахой е загубила своята преднина пред опозиционната Социалистическа партия на фона на мерките за икономии и плана на Рахой да ограничи правото на аборт.

Избирателите от целия политически спектър, разочаровани от корупционните скандали, все по-често се обръщат към по-малки партии като центристката “Съюз за напредък и демокрация”. Проучванията също така показват, че след безработицата, достигаща 26%, корупцията е основната тревога за испанците.

Vox обеща да бъде по-активна от Рахой в защитата на испанското национално единство, като заяви в новата си партийна програма, че ще възстанови централната сила, зачитайки в същото време испанското културно многообразие.

В програмата има призив за пренаписване на испанската конституция, така че да се премахнат регионалната автономия и регионалните парламенти, планове, които със сигурност ще срещнат ожесточена съпротива сред каталунците и други.

Vox обяви, че ще гласува за кандидати за европейските избори през месец май тази година.

Сред основателите на партията са Хосе Антонио Ортега Лара, който бе отвлечен от баските сепаратисти ЕТА и държан като заложник в продължение на 18 месеца през 1996 г. като част от кампанията на групата за независима баска нация. /Дневник

Коментарите са затворени.