Реклама
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Валенсия – Ремонт на компютри и лап топи: тел. 0034/600 036 514
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Българският портал за Валенсия

Банков скандал разтърси Испания

índiceРъководители на финансовата група Bankia са похарчили над 15 млн. евро чрез служебните си кредитни карти.

Бившите ръководители на испанската спестовна банка Caja Madrid, която изигра ключова роля в най-голямото спасяване в банковия сектор в страната, са злоупотребявали със служебните си кредитни карти, предава Bloomberg.

Бившият управителен директор в Международния валутен фонд (МВФ) Родриго Рато, който ръководи сливането на Caja Madrid с още шест спестовни банки за създаването на групата Bankia, и още 86 други служители са изхарчили общо над 15 млн. евро между 2003 и 2012 г. Тегления, разходи за дрехи и ресторанти са описани в доклад на испански антикорупционен прокурор до съдията, разследващ събитията, почти довели до фалит Bankia през 2012 г. и последвалото спасяване на банката.

Разкритията във финансовата институция, за която отидоха 22 млрд. евро европейски средства, предназначени за спасяването на изпадналите в немилост банки в страната, породиха масово недоволство в измъчваната от шестгодишна рецесия и рекордно висока безработица Испания.

„Хората са по-ядосани за 15-те млн. евро от кредитните карти, отколкото за 22-та млрд. евро, нужни за спасяването на банката, защото могат да си представят по какъв начин са били похарчени“, коментира професорът по икономика в Публичния университет в Навара Хавиер Диас-Хименес. „Това е позорен скандал и показва какво се случва, когато няма отчетност“, посочи той.

Министърът на икономиката Луис де Гиндос заяви, че правителственият фонд за спасяване на банки, който е собственик на Bankia, ще се опита да възстанови похарчените пари. „Това е неправомерно поведение. Имайки предвид размера на сумата, напълно разбирам възмущението на испанския народ“, каза Гиндос.

Скандалът вече взе първите си жертви. Местното правителство на Мадрид премахна бившия член на борда на Caja Madrid Пабло Абехас от поста му генерален директор по икономическите въпроси, съобщи правителствен говорител по телефона. Абехас е похарчил 247 хил. евро от своята карта между 2006 и 2012 г., според копие на прокурорския доклад.

Генералният секретар на клона на синдиката Union General de Trabajadores (UGT) в Мадрид Хосе Рикардо Мартинес се оттегли от поста си. Той е похарчил 44 хил. евро по своята карта между 2010 и 2012 г., по данни от прокурорския доклад.

Рато, който ръководи МВФ между 2004 и 2007 г., е имал да връща 55 хил. евро на Bankia през юли, според доклада. Предшественикът на Рата като председател на Caja Madrid Мигел Блеса е направил сметки за 437 хил. евро между 2003 и 2010 г.

Стигането на групи като Bankia, сформирани от обединяването на бивши спестовни банки, на крачка от фалита показва провала на модела, в който липсата на ясно изразен собственик оставя организацията уязвима от управленски злоупотреби, посочва Диас-Гименес.

По статията работиха: Боян Христов, редактор Десислава Попова /Източник: Инвестор.бг

Коментарите са затворени.