Реклама
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Валенсия – Ремонт на компютри и лап топи: тел. 0034/600 036 514
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Българският портал за Валенсия

Банките в Испания ще трябва да върнат над 4 млрд. евро надвзети лихви по ипотеки

Снимка: FreeImages.com

 

0000230736-article3

Банките в Испания ще трябва да възстановят над 4 млрд. евро на кредитополучателите заради надвзети лихви, сочи решение на Съда на Европейския съюз (ЕС), съобщава Bloomberg.

Става въпрос за ипотечни кредити, отпуснати преди май 2013 г., по които е имало въведена минимална лихва. Праговете бяха отменени от Върховния съд на Испания, който обаче поиска и тълкувателно решение от Съда на ЕС.

Експерти подчертават, че повечето банки в Испания ще трябва да направят допълнителни провизии, за да се разплатят с клиентите си. Това вероятно ще окаже силен натиск върху капиталовите им позиции и финансовите резултати за четвъртото тримесечие.

Банките в Испания в момента са под силен натиск заради ниските лихви и слабото търсене на кредити. С общ обем от 521 млрд. евро ипотечното кредитиране е ключово за банковия сектор на фона и на експозициите на кредиторите към сектора на имотите.

Някои банки все още провизират проблемните кредити, останали им като наследство след срива в сектора на имотите и икономиката. Още през юли BBVA например оцени, че такова решение на Съда на ЕС ще й струва около 1,2 млрд. евро, а CaixaBank SA – около 1,25 млрд. евро.

Капиталовите съотношения на малкия кредитор Liberbank SA и CaixaBank ще бъдат най-силно засегнати от решението, показват още изчисленията. Лихвите по повечето ипотечни кредити в Испания в момента се определят спрямо 12-месечен Euribor. За периода 2009-2013 г. обаче около една от ипотечните кредити са били с минимална и/или максимална лихва.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Десислава Попова

Коментарите са затворени.