Реклама
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Валенсия – Ремонт на компютри и лап топи: тел. 0034/600 036 514
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Българският портал за Валенсия

Апатията на испанците вещае нова политическа криза

zx450y250_2783129

source-reutersДокторантката Елена Хименес, която следва във факултета по политология на мадридския университет “Комплютенсе”, е типичен представител на хилядите разочаровани испанци, които през декември гласуваха за промяна на статуквото и подкрепиха новите политически формации.

Но на предсрочните избори тази неделя 28-годишната жена няма да упражни правото си на глас. Социолозите предричат най-ниската избирателна активност в страната от началото на демократичния преход през 70-те години, разказва “Ройтерс”.

След като редовните избори през декември 2015 г. не доведоха до формиране на правителство, сега привличането на избиратели като Хименес е от ключово значение за всички партии. Те искат да си осигурят комфортно мнозинство в парламента и да не се повтаря сценарият с политическата безизходица и безрезултатните преговори, продължили 6 месеца.

Младата жена споделя, че караниците и отказа от компромис на партиите е прекършил ентусиазма на нейните приятели, гласували за “Подемос” в името на промяната.

Апатията на испанците вещае нова политическа кризаПрогнозите са за рекордно ниска избирателна активност.Reuters

Тази апатия от страна на младите вещае промяна в политическата система на Испания. Нови формации като “Подемос” ще се опитат да изместят елита, управлявал страната по време на икономическата криза.

Социологическите проучвания сочат, че в неделя победител отново ще е управляващата Народна партия, следвана от “Подемос унидос”, социалистическо-работническата партия и още една нова формация – “Сиудаданос” (“Гражданите”). Нито една от тях обаче няма да получи достатъчно подкрепа, за да формира самостоятелно управление.

Очаква се делът на негласувалите да е с 5% по-висок спрямо декември, което прави трудно прогнозирането на изхода от вота в неделя. Вероятно за формиране на правителство отново ще са нужни тежки партийни преговори и математически сметки, за да се мине необходимия праг от 176 места в парламента.

Разочарованите млади

Според социологическата агенция “Метроскопиа” между 30-32% от испанците няма да отидат пред урните в неделя. Според експертите от тази апатия шансовете на Народната партия нарастват, защото те имат най-верния и мобилизиран електорат. За разлика от социалистите, които не успяват да убедят разочарованите испанци да ги подкрепят на 26 юни.

По-висока избирателна активност на свой ред би облагодетелствала “Сиудаданос” и коалицията между “Подемос” и Обединената левица. Но до момента прогнозите са, че само 56% от хората между 18 и 34 години – какъвто е основно електоратът на тези партии. Избирателите на Народната партия са с близо 20 години по-възрастни.

Да победиш апатията

Ето защо партиите пробват най-различни нестандартни начини да привлекат избиратели. Така например премиерът от Народната партия Мариано Рахой се появи в поредица от предизборни клипове по шорти сред природата, за да привлече по-млада публика.

Апатията на испанците вещае нова политическа кризаПривличането на млади избиратели е основен проблем за социалистите.Reuters

От своя страна “Подемос” се опитаха да спечелят подкрепа, като отпечатаха своята предизборна програма в каталог от 195 страници, имитиращ каталозите на шведския мебелен гигант “ИКЕА”. На страниците му политиците играят шах, режат сирене и се грижат за градината си, докато обясняват накратко политическите си идеи.

Социалистите изостават

Докато Народната партия може да разчита и на селските райони, и на големите градове, то социалистите все повече губя подкрепа. Според “Метроскопия” основната причина е, че не успяват да спечелят младата аудитория.

Анхелес Алварес, кандидат за депутат от социалистическо-работническата партия, признава, че младите са се преориентирали към “Подемос” и техните по-крайни идеи.

Дори лидерът на социалистите Педро Санчес призна за проблема.

“Срещу нас работят не Народната партия или “Подемос”, а предизвикателството да привлечем нежелаещите да гласуват”.

Дневник

Коментарите са затворени.