Реклама
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Валенсия – Ремонт на компютри и лап топи: тел. 0034/600 036 514
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Българският портал за Валенсия

Модерната архитектура на Валенсия

La Ciudad de las Artes y las Ciencias
В статията “Пет причини да посетите Валенсия“, вече споменахме дългия 2 километра “Град на науките и изкуствата”, но в тази статия ще получите повече информация за него.

La Ciudad de las Artes y las Ciencias е архитектурен комплекс, който се счита за най-важната модерна туристическа атракция на Валенсия. Намира се в последния участък от пресушената част на река Турия, която е отклонена след голямото наводнение през 1957 година. Проектът е творение на архитектите Santiago Calatrava и Félix Candela. Специално за гостите на Валенсия, можем да препоръчаме полезната търсачка за настаняване Триваго, която може да ви помогне при избора на хотел в близост до тази забележителност на града.
La Ciudad de las Artes y las Ciencias
Artes&Ciencias02_map
Атрактивния комплекс включва следните забележителности:
1. Palacio de las Artes Reina Sofía – дворецът на изкуствата носещ името на царица София. Открит през 2005 г. Залата се ползва като оперен театър и културен център. Смята се, че тя е най-високата оперна сграда (75 метра). Претърпяла е няколко повреди и наводнения. Тази 14 етажна сграда съдържа четири зали, като всяка от тях има възможност да поеме различен брой посетители, съответно – 1470, 1420, 400, 400 души.
Palacio de las Artes Reina Sofía
2. Hemisférico (полусфера), тя прилича на голямо око (наричат я още “Окото на знанието”). Това е първата създадена сграда и е завършена през 1998 година. Стъкления покрив е подвижен и се отваря за да разкрие “зеницата” на окото – вътрешния кълбовиден купол, който служи като планетариум. В него има две камери които излъчват върху вдлъбнатия сферичен екран. Залата е известна с добрата си акустика.
Hemisférico

3. Museo de las Ciencias Príncipe Felipe – музеят на науките (на името на принц Филип). Сградата прилича на скелет на кит. Открита е през 2000 г. и служи като интерактивен музей на науката. Предназначена е да бъде повече туристическа атракция, отколкото музей с образователна цел. Има три етажа, като на приземния етаж има закрито баскетболно игрище и красива гледка към градините около сградата.
Museo de las Ciencias Príncipe Felipe
Втория етаж е посветен на “Наследството на Науката”, а третия на човешката ДНК (гората на ДНК), също и изложбата на супер-герои “Marvel”, мястото за “Нулева гравитация” и “Космическата академия”. Оскъдно съдържание на музея се компенсира от впечатляващите му размери: дължина 220 m, ширина 80 m и височина 55 m.
Museo de las Ciencias Príncipe Felipe
4. L’Umbracle е ботаническа градина в която има скулптурна изложба на открито. Скулптурите са на модерни художници като Miquel Navarro, Francesc Abad, Yoko Ono, Miquel от Навара и др. В градината има 99 палми и редки растения, предимно характерни за област Валенсия. Там може да откриете повече от сто ароматни растения, включително розмарин и лавандула.
L'Umbracle
5. El Ágora е покрит площад с капацитет от 6075 места. Предназначение – концерти, изложби, конференции и особено за спортни събития като тенис турнира Valencia Open 500.

El Ágora

6. El Oceanográfico – откритият океанографски парк е най-големият в Европа (площ 110 000 кв. метра). Авторът на проекта е архитекта Félix Candela. Вътре може да видите над 500 морски обитатели събрани от всички морета и океани на планетата.

El Oceanográfico El Oceanográfico

Към тази колекция от интересни сгради можем да добавим и най-високата точка във Валенсия, това е висящият мост Puente de l’Assut de l’Or (125 метра), а също и групата от три небостъргача (Las Torres de Calatrava), които все още са в строеж.

Las Torres de Calatrava

Коментарите са затворени.