Реклама
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Nuevo Hogar” – Телефон 633 283 361
Валенсия – Ремонт на компютри и лап топи: тел. 600 036 514
Валенсия – Български здравни, детски, семейни и християнски книги – телефон: 652 125 994; Librosbg.com
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Nuevo Hogar” (Нов Дом) – Открийте своя нов дом с нас! Телефон 633 283 361.
Българският портал за Валенсия

Клубовете от Примера дивисион плашат със стачка заради тв правата

zx450y250_2470501По-голямата част от клубовете, състезаващи се в Примера дивизион, са готови да бойкотират първенството, ако до месец не бъде гласуван нов закон за телевизионните права. Това заяви президентът на “Еспаньол” Йоан Колет. Той разкри, че зад него стоят още клубове като “Валенсия” и “Севиля”.

Проблемът с правата в Испания идва от факта, че това е единственото водещо европейско първенство, в което всеки отбор има отделен договор за излъчване на мачовете му. Това води до огромна разлика в приходите на двата водещи тима “Реал” (Мадрид) и “Барселона” и останалите 18 клуба.

Правата за първенството се държат от компанията Mediapro, която преговаря индивидуално с всички участници в Примера. Интересът към двубоите на грандовете логично е много по-голям от този към малките клубове и така някои взимат десет пъти по-малко от лидерите. Това влияе сериозно върху бюджета им и те искат правата за всички мачове да са в пакет, каквато е практиката в Европа.

Преди дни испанският ежедневник AS публикува статистика, от която стана ясно, че настоящият шампион на страната “Атлетико” (Мадрид) печели от правата си 42 милиона евро, докато последният във Висшата лига на Англия “Кардиф” взима 74.5 милиона евро.

Разбира се, правата за срещите на Острова са в пъти по-скъпи, но съотношението между приходите на първия в класирането и последния е 1.5 към 1. В Испания статистиката е 10:1, което от няколко години насам предизвиква все повече недоволството на мнозинството клубове в страната.

В момента “Барселона” и “Реал” получават общо около една трета от всички средства от телевизионни права. Новият закон, зад който стоят останалите клубове в първенството, цели по-равностойно разпределение на парите чрез колективен договор.

Източник Дневник.бг

Коментарите са затворени.