Реклама
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Валенсия – Ремонт на компютри и лап топи: тел. 0034/600 036 514
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Българският портал за Валенсия

Испания скоро няма да се нуждае от допълнителна финансова помощ

Spain's Economy Minister de Guindos gestures during the swearing-in ceremony of his economic team at the Economy Ministry in MadridФинансовите министри от еврозоната потвърдиха, че Ирландия и Испания скоро няма да се нуждаят от допълнителна финансова помощ, а сметките на Гърция ще бъдат платени, съобщи агенция „Блумбърг“.

По този начин те обявиха крехка победа над продължаващата вече четири години криза в еврозоната, която дори заплаши да разруши валутния съюз.

Министрите заявиха, че връщането на Ирландия на финансовите пазари ще се реши през следващия месец, а Испания е решена да се справи без допълнителна подкрепа.

„Програмите за двете страни са тръгнали към успешен край“, заяви пред журналисти комисарят по Икономически и парични въпроси Оли Рен след срещата на 17-те финансови министри в Люксембург. И допълни: „Условната финансова подкрепа помогна за икономическия обрат в двете държави“.

Финансовите министри желаят да представят Ирландия, която получи помощ в размер на 67,5 млрд. евро през 2010 г., като успех, който оправдава вдъхновената от Германия политика за подкрепа единствено при значителни ограничения на публичните разходи.

В последно време Германия намали исканията си за строги финансови ограничения – нещо, което може да продължи и занапред, ако Ангела Меркел състави широка коалиция с основния си политически конкурент Социалдемократическата партия.

Именно разговорите за съставяне на ново правителство не позволиха на германския финансов министър Волфганг Шойбле да присъства на срещата в Люксембург.

Средната доходност от 10-годишните облигации на Ирландия в момента е 3,67% в сравнение с 4,26% в Италия. Доходността по германските облигации е с 1,8% по-ниска от тази на ирландските, което е сериозно понижение спрямо 11,4% през юли 2011 г.

Ирландският министър по европейските въпроси Паскал Донохое заяви, че страната ще „оцени всички възможности във връзка с излизането от спасителната програма“.„Нашето желание е да излезем от нея стабилно и изцяло“, допълни той.

Испания от своя страна очаква да приключи участието си в спасителната програма в края на годината, след като изтегли 41,3 млрд. евро от кредитна линия на стойност 100 млрд., гарантирана от европейския спасителен фонд. Министър-председателят на странатаМариано Рахой разчита на износа и туризма за съживяването на четвъртата най-голяма икономика в еврозоната.

Напредъкът в Ирландия и Испания може да облекчи мерките спрямо Гърция. Според ЕЦБ страната ще се нуждае от финансова подкрепа на стойност между 5 и 6 млрд. европрез втората половина на 2014 г. През юли МВФ прогнозира, че тази сума ще е в размер на 4,4 млрд. евро.

Според финансовият министър на Гърция Янис Стурнарас допълнителните нужди през следващата година ще са между 4,5 и 5 млрд. евро. Той заяви, че в бюджета на страната няма значителни дупки, както твърдят от ЕЦБ.

Европейските кредитори целят да вземат решение за запълването на фискалната дупка най-късно до декември, въпреки че финалното решение едва ли ще бъде взето преди януари, заяви финансовият министър на Холандия Йерун Диселблум, който е председател на еврогрупата. От своя страна МВФ изисква 12-месечна финансова гаранция, за да продължи да отпуска заеми на Гърция.

Гръцкият министър-председател Антонис Самарас пък се надява кредиторите да опростят още от дълговете на страната като награда за прогреса през последната година. /Източник:  Blitz

Коментарите са затворени.