Реклама
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Валенсия – Ремонт на компютри и лап топи: тел. 0034/600 036 514
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Българският портал за Валенсия

Валенсия – Градът на изкуствата и науките (2 ра част)

 

Градът на изкуствата и науките се състои от четири сгради, впечатляващи с визуалния си ефект, дело на гениалния архитект Сантяго Калатрава.

Това са “Полукълбото”, Музеят на науките “Принц Филип”, Дворецът на изкуствата.

Четвъртият проект – Музеят на океанографията, е дело на архитект Феликс Кандела.

Първите три изненадват с авангардния и находчив начин на решаване на огромни сгради, които се вписват отлично в красотата на градския пейзаж.

“Полукълбото” започва да се изгражда през 1998 г. и е една от малкото сгради, където на едно и също място могат да се наблюдават три мащабни аудиовизуални спектакъла на екран с площ 900 кв. м.

Музеят на науките “Принц Филип”, открит от принца на Астуриас през ноември 2000 г., предоставя всичkи възможности посетителят да се запознае с най-големите тайни на науката.

Заема площ от 40 000 кв. м и основна атракция в него е един от най-големите модели на махалото на Фуко, поставен в огромна зала.

Музеят на океанографията е истински подводен град, разпрострял се на 80 000 кв. м, с остъклени тунели и отлично пресъздадена морска среда, в която живеят характерни представители на различните морета – от акули до костенурки, моржове, бели акули, морски звезди…

Предлага зона за развлечения с подводен ресторант, фонтан с електронно управление за спектакли със светлина, звук и вода и най-големият басейн за шоу с делфини.

В определени пространства посетителят може да се докосне до морските животни и да хвърли храна на риба или акула; специална атракция е тунелът с дължина 70 м, който създава впечатлението за разходка в дълбините на Средиземно море.

Дворецът на изкуствата си е поставил амбициозната цел да се превърне в един от най-големите световни центрове на изкуството. Мащабната сграда е разположена на 40 000 кв. м и е висока 75 м. С разнообразните си предложения Валенсия е център за провеждане на конгреси, за туризъм и търговия.

Третият по големина град, с около 1 млн. жители и съвременна инфраструктура, съставена от международното летище “Манисес”, обширна жп мрежа, пътища и автомагистрали и едно от най-големите пристанища, които осигуряват лесен достъп от която и да е точка.

Градът с две хилядна история притежава впечатляващо културно и художествено наследство. Гърци, финикийци, римляни, вестготи, мюсюлмани оставят следа в историята.

Разходката в старинната част – една от най-обширните в Европа, среща посетителя с катедралата “Света Каталина”, кулите “Мигелете”, “Кварт” и “Серано”, пазара на коприната и централния пазар, двореца на Маркиз Дос Агуас и го връща назад в историята.

Между 18-те музея едни от най-известните в страната са: Музеят на изящното изкуство – вторият по големина в Испания, Валенсианският институт за модерно изкуство (IVАМ) – международна спирка на световното авангардно изкуство.

Модерната Валенсия расте и с миналото си се вписва в бъдещето. Новопостроеният Град на изкуствата и науките е най-големият научен и развлекателен център в Европа.

Отличаващ детайл в архитектурно, инженерно и технологично отношение е, че в сградата са представени всички стилове – от класическите до най-авангардните.

Разполага с три концертни зали – основна с възможност за 1800 души публика и голяма сцена, на която се изнасят най-грандиозни спектакли; камерна зала за 400 души, предназначена основно за концерти, и зала на открито, разположена в най-високата част на сградата, готова да приеме 2500 души.

Средиземноморският климат благоприятства спектаклите под открито небе и панорамната гледка към града е впечатляваща.

Проектът за Града на изкуствата и науките придава на Валенсия облик на авангарден град, наситен с международен динамизъм.

Валенсия сама по себе си е красив град, с много паркове, градини, широки булеварди, прекрасни плажове като “Лас Аренас” и “Малвароса”, разположени в самото сърце на град, където бъдещето е настояще.

Коментарите са затворени.