Реклама
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Валенсия – Ремонт на компютри и лап топи: тел. 0034/600 036 514
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Българският портал за Валенсия

В Испания са по следите на гроба на Мигел де Сервантес

zx450y250_2461038source-reutersИспански изследователи откриха ковчег, в който се предполага, че почиват останките на Мигел де Сервантес, писа “Индепендънт”. Върху него има гвоздеи, които оформят инициалите “МС”. Намерените кости в ковчега, обаче, не са само на един човек, затова в момента експерти провеждат изследвания, за да разберат дали някои от тях не са принадлежали на автора на “Дон Кихот”.

Мигел де Сервантес е авторът на първия европейски съвременен роман. Точното местоположение на гроба му се търси от векове. Смята се, че той е пожелал да бъде погребан в манастира, където дъщеря му Исабела де Сааведра е била монахиня. Няколко години по-късно монахините се преместват от манастира, а през 1973 г. той е бил реконструиран, което също се оказва пречка за намирането на останките.

В Испания са по следите на гроба на Мигел де СервантесReuters

Идентифицирането на костите може да не е толкова трудно. Учените търсят костите на 70-годишен мъж с деформирана лява ръка, и следи от гръдни наранявания, получени в битката при Лепанто през 1571 г.

Ако скелетът на сервантес бъде намерен, ще стане възможна и реконструкция на лицето му. Засега той е познат единствено от портрета, рисуван от Хуан де Хауреги двадесет години след смъртта му.

В края на април миналата година учени започват да търсят гроба на Мигел де Сервантес. Предварително те набелязват 5 места. Целта на учените е мисията им да се увенчае с успех преди 2016 г., когато ще се чества 400-годишнина от смъртта на Сервантес.

За смъртта на Сервантес и Шекспир е приета датата 23 април 1616 г. и в тяхна памет ЮНЕСКО определя деня като Международен ден на книгата.

Източник Дневник.бг

Коментарите са затворени.