Реклама
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Валенсия – Ремонт на компютри и лап топи: тел. 0034/600 036 514
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Българският портал за Валенсия

Валенсия – смелост, енергия и красота!

DSC_76962-880x590Името Валенсия има латинска етимология и на испански означава сила, енергия, смелост. И всъщност, третият по големина испански град, след Мадрид и Барселона, успява с цялото си историческо развитие сякаш да следва и оправдава това свое име.

DSC_1794

Всичко започнало през 2-ри век преди Христа, когато се наложило чак от Рим да се вдигне войска до това място, за да потуши местни въстания в иберийски стил. Римляните успяли, но пък не им се удало да се върнат в Рим: толкова много харесали мястото и през 138 г. пр.н.е. основали римска колония Valentia Edetanorum. А векове по-късно дошли маврите със своите завоевания и култура, знаменитият Сид, Хабсбургска имперска намеса и испанска смесица от пиета и диктатура. Валенсия наистина има пъстра мултукултурна история! И още – неподправен южняшки чар, който  те помита и… се оказва любов от пръв поглед. Има градове, които просто са красиви.

DSC_1822

Един свят открит за всички, град-светлина La clara – така традиционно се определя Валенсия, изкъпана от меките средиземноморски слънчеви лъчи. Но тук не всичко е поезия, защото Валенсия е и център на търговията и промишлеността. Готическото великолепие на старинния град и неговата основна забележителност - камбанарията Ел Микалет – отразяват рано сформиралото се чувство за гордост и достойнство на търговците във Валенсия. И сега особено интересни са деловите центрове – копринената борса и градския пазар.

DSC_1875

През 15-16 век Валенсия е важно пристанище на Средиземно море. Тук е основана първата печатница на Пиренейския полуостров и е отпечатан превод на Библията на валенсиански език.  През ХV век предприемчивите каталонци превръщат града си в мощен търговски център. През 1407 г. тук е открита първата градска банка, която финансирала сделките на борсата и знаете ли, че …валенсиански банкери отпускат заеми на кралица Изабела, за да финансира пътуването на Христофор Колумб през 1492 г. Това мощно развитие продължило до откриването на Америка,когато основните търговски интереси се преместили на атлантическото крайбрежие.

DSC_1784

DSC_1941

Сега във Валенсия живеят около един милиона жители, а икономическото значение на града е огромно и нараства постоянно. Но Валенсия се счита и за културна столица на региона. Достатъчно е да припомним, че тук се намират Музеят за изкуства IVAM и подчертано модернистката сграда на Музикалния Дворец. Ситуиран на Средиземноморския бряг, градът притежава много: от златни пясъци до невероятна архитектура, един от най-добрите футболни екипи в Испания и нощен живот, който не угасва чак до сутринта. Макар да е голяма, Валенсия е съхранила Средновековни усещания и топлината на малкия град.

DSC_1986

Изключително привлекателни са и знаменитите нощи във Валенсия – истински рай за гостите на града. Отлична идея е да избягаш от пренаселения шум на софийските улици и да се намериш заобиколен от широките пространства и монументната барокова архитектура. Големите, епично красиви сгради и площади, се редуват с безбройни криволичещи и пресичащи се малки улички, покрити без изключение с различни видове градско изкуство, страхотно направени графити и скрити малки съкровища. Виждаме отворена врата на художническо ателие – артистично разхвърляно, а в дъното – със съсредоточен поглед валенсианец рисува. Той може би е наследник на известният Хуан де Хуанес – художника, който със своите монументални работи векове е считан за една от най-значителните фигури на испанския Ренесанс. В прочутата му  „Тайна вечеря“ е изобразена чаша, която и днес се съхранява Катедралният храм на Валенсия и която съгласно легендата е … „Свещеният граал“, донесен от Йерусалим. Той е поставен в специален олтар и може да бъде видян от всеки посетител.

DSC_1989

После подминаваме влюбени двойки, виждаме безбройни улици с имена на поети и портокалови дръвчета, натежали от плодове, градините на река Турия, морският бряг…Красива, пъстра, пълна с живот реалност, която ти поднася неповторими усещания и емоции.
Дали пък не е време да се разхладим с една напитка? Да, определено. Любимото занимание тук е  пиенето на Сангрия-  газирано-винена смес от алкохол, плодове и много лед. Другата популярна напитка е Agua dе Valencia и в общи линни представлява фреш от портокал с просеко, джин и малко водка. Портокалите са логична съставка за напитката, носеща името на града – Валенсия е пълна с портокалови дръвчета!

DSC_1817

След освежаващото въздействие на сангрията, отново сме готови да се „гмурнем“ в прочутите места на Валенсия. В средата на 20ти век, градът е наводнен от река Турия, която тече около него, като някои улици са заляти от цели 5 метра вода. Тогава местните решават да променят течението на реката и да превърнат старото и корито в парк. В момента паркът е страхотно място за отдих, за спортуване и за срещи и е дълъг 7 км. Накрая на парка се намира една от най-известните забележителности на града – футуристичния Град на Изкуствата и Науката или Сiudad de las Artes y de las Ciencias.

DSC_1820

Проектът за сградите е направен от световно известният архитект Сантяго Калатрава, чиято къща също може да бъде видяна в кварталът Кармен във Валенсия. За да осъзнаеш архитектурният му гений е достатъчно само да видиш сградите. Всичките те са заобиколени от огромни плитки басейни и осветени през цялата нощ, вятърът създава мънички вълни в басейните, а цветовото представлуние на Слънцето и Луната е неотразимо.
За уникалният Океанографико си заслужава да разкажем отделно…

DSC_1775

Вече сте убедени, че Валенсия трябва да бъде преживяна, нали? Ако все още не сте планували пътешествието си, може да го направите през м.март, защото тогава се провежда и един от най-бурните фестивали в цяла Испания- Лас Фаяс (Las Fallas). В него всеки квартал построява своята фигура от папие-маше, те биват оценявани и се излъчва победител. Най-интересната част, обаче, настъпва когато всички фигури биват изгорени. Това е едно празненство, което наистина не е за изпускане. То се свързва с древни езически ритуали, известни в средиземноморския свят и отразява прехода от зимата към пролетта. И до днес се съхраняват форми на т. нар. “улична литература” – сатирична поезия, създадена на местния език. Своето приветствие пред множеството всяка година произнася и новоизбраната Кралица на карнавала. А фойверките за прочутите maskletà (денонощни гърмежи) се изготвят в местни работилници, наследници на средновековни манифактури. Разказва се, че до днес тайните формули за смесите им се предават устно – от баща на син.

DSC_1981

След изключителен ден, прекаран във Валенсия е време за вечеря. Задължително ще хапваме  най-прочутия местен специалитет: паелята. Paella Valenciana, в същност си е пилешко месо с ориз и зеленчуци, но за това – в специалната ни рубрика In Taste.

DSC_1807

И така… Валенсия е град, в който може да се види много история и много настояще, които трудно могат да бъдат преразказани набързо. Още по-малко – изчерпателно.
Няколко прекрасно прекарани и щастливи дни, които те оставят жаден за още и още Сладък живот по испански.

DSC_1802

Текст: Валерия Симеонова
Снимки: Симеон Симеонов

http://inlife.bg

Коментарите са затворени.