Реклама
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Валенсия – Ремонт на компютри и лап топи: тел. 0034/600 036 514
Валенсия – Български здравни, детски, семейни и християнски книги – телефон: 0034/652 125 994; Librosbg.com
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Българският портал за Валенсия

Валенсия – Къде и как да си изкараме временно или постоянно НИЕ (NIE)?

nieimagesВсички чужденци в Испания, които искат да пребивават легално, работят или да закупят имот на територията на Испания е необходимо да си изкарат НИЕ (документ, който им  дава право на легално пребиваване, работа и закупуване на имот.

Има два вида НИЕ: Временно, което важи за период от 3 месеца и не дава право на работа и Постоянно.

- За вадене на временно НИЕ се изисква само лична карта или паспорт и платена такса от 10.00 евро. Може да се подновява 3, 4 пъти, ако има основателна причина, например покупка на имот или отваряне на фирма и др…

За изкарване на постоянно НИЕ (документ, който ни дава право на пребиваване и работа в Испания) има няколко варианта:

- Показване на Предварителен договор за работа (минимум за 3 месеца) на пълен работен ден, българска лична карта, адресна регистрация и платени 10.00 Евро.

- Друг вариант за вадене на НИЕ за хората, които идват да живеят в Испания не с цел работа, а с цел, развиване на бизнес или учене е показване на сертификат от тяхна испанска банкова сметкa с достатъчни пари за това (около 10 000 Евро) с, които да се гарантира пребиваването им в страната, като трябва да се докаже и произхода на парите, както и редовни приходи от заплати, пенсии, наеми от някоя от страните в Евро съюза, които се доказват с преведени документи. Необходима е и частна здравна застраховка, за период от 1 година. Този вид НИЕ не дава право на работа в Испания, а само на пребиваване.

- Съществува и друг вариант за получаване на постоянно НИЕ – да се регистрира фирма ЕТ (Аутономо) и да се платят три поредни месеца социални осигуровки. При подаването на документи за НИЕ трябва да се покаже документ за регистрация, като Аутономо, както и бележка за платени социални осигуровки за три месеца.

- За подновяване на НИЕ няма промяна и се изисква само адресна регистрация, лична карта, фотокопия и платена такса от 10.00 Евро.

- При всяка смяна на адресна регистрация се изисква подмяна на НИЕ то, за да бъде вписан новия адрес в документа. В този случай смяната е безплатна.

НИЕ може да се изкара в съответната Комисария във всеки по – голям град на Испания, като предварително се взема час по интернет.

За Валенсия адресът на полицията, където единствено можете да си изкарате НИЕ e: C/ Bailen, 9 (намира се зад Централна гара – El Norte) Mетро станция “Bailen”, Валенсия, като предварително се взема час по интернет.

Работно време: Преди обяд – Oт 9.00 до 14.00 часа; Cлед обяд – Понеделник, сряда и четвъртък - Oт 17.00 до 19.45 часа;

Само за Валенсия: Ако имате нужда от съдействие за вадене на временно или постоянно НИЕ можете да се свържете с нас на телефон 0034/ 633 283 361 или на нашия емайл nuevo1hogar@gmail.com. Ще вземем час в Полицита и ще Ви придружим, както  и ще Ви помогнем за попълването на формулярите и плащането на таксата в банката, както и за получаването на готовото НИЕ.

Коментарите са затворени.