Реклама
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Валенсия – Ремонт на компютри и лап топи: тел. 0034/600 036 514
Валенсия – Агенция за недвижими имоти “Нов дом” – телефон 0034/633 283 361
Българският портал за Валенсия

Аликанте и ослепително белите скали и палми

images (1)Аликанте (265 хил. жители) е разположен в смия център на Кoста-Бланкa – един от най-големите центрове по риболов в област Валенсия.

За разлика от Валенсия Аликанте е разположен съвсем близо до морето. Тази очарователна близост на пристанищния град със старинната крепост Санта Барбара го прави особено привлекателен – крепостта е на самите ослепително бели скали…

Символ на морската душа на Аликанте е крайбрежната улица Еспланада със своята знаменита алея от палми, сигурно най-красивия булевард по цялото Средиземноморие. Животът в тесните старинни улички на Аликанте тече равномерно и спокойно.

Градът е основан от древните гърци като търговска крепост-колония. После градът е бил завзет от Картаген и тогава получава името Akra Leuke (“Бяла крепост”), а арабите го преименуват на Ал-Лукант. През 1490 г. Фердинанд ІІ дарява пристанището с права на град. През 1691 г., по време на войната за испанското наследство, френска армада обсажда града. Аликанте е преживял окупацията на австрийски войски. А когато през 1811 г. Наполеон го е завладял, толкова му е харесал, че го обявява за административна столица на региона. В годините на Гражданската война в Испания Аликанте поддържа републиканците. Именно в този град през 1936 г. е бил екзекутиран бившият диктатор Примо де Ривера.

Забележителности – Explanada de Espanya – истински рай за почиващите и за любителите на риболова. Под величествените финикови палми са разположени столове и павилиончета за сладолед. Тук вечер в павилион, наподобяваш морска раковина, се организират очарователни концерти. Мостът на булеварда е във вид на мозайка, съставено от 6 милиона камъчета! През 1993 г. този мост-мозайка бе реставриран. От терасата на бара, разположен на 27-мия етаж на хотел “Gran Sol” се открива живописната, спираща дъха гледка на булеварда и на яхтеното пристанище.

В съседство с хотела е (Placa Portal d’Elx), площад на който се намира звездообразното метално съоръжение създадено от местния скулптор Еузебий Семпер. Съвсем наблизо е и пешеходната Carrer Major, която извежда край низ от старинни магазинчета право в центъра на старинния, достолепен град.

Но ако преминете под портала El Portico Consistorial ще се окажете на един изключително красив площад – Placa de I’ Ajuntament. Първо ще видите две двойни колони, които украсяват сградата на общинската управа. Неговата „Синя зала за приеми” (salon azul) е отворена за посетители всеки работен ден от 8.00 до 14.00 часа.

Ако преминем покрай часовниковата кула край сградата на общината ще се озовем на Placa de la Santisima Fac – ще се наложи да вървим под клоните на палмите и ако тръгнем по пресичащата я малка уличка Carrer Vilavella тя пък ще ни изведе в Музея на изкуствата на ХХ век. А насреща е църквата „Санта Мария” която е била джамия до ХІV век. В самия край на уличката Carrer Vilavella съ стълбите, които извеждат на брега.

Е, ако не обичате да вървите, можете да използвате лифта, който по специален тунел ще ви качи до крепостта Санта Барбара, която се намира на върха на скалата Бенакантил. Тази крепост е построена от римляните, разширена през ХVІ век от крал Филип ІІ. От крепостта се открива величествената панорама на града, като най-живописна е крепостта Сан Фернандо, построена по време на наполеоновите войни.

Друга забележителност е квартала Barrio Viejo de Santa Cruz, наричан съкратено Эл-Барио. Малки, прости къщички сред цветя и дървета, които рязко контрастират с модерно строителство на квартала около Placa del Carme. Нощно време Ел Барио е любимо място за влюбените – и младите, и старите. Кафенетата и баровете тук работят само нощем…

Църквата Сан Николас де Бари е построена в началото на ХVІІ век в своеобразния празнично-мрачен стил на Ренесанса, който тук в Испания назовават еререско.

И ако решите да продължите по Rambla de Mendez Nunez ще стигнете до търговската улица на Calle de Castanos, а можете и да отдъхнете под тентите на Placa Nova.

Не са малко интересните неща, които ви очакват в малкия археологически музей, разположен в сградата на градската управа, например керамичните и каменните скулптури от келтско-иберийската посока. След, като излезете от музея, можете да посетите Централния пазар, построен през 1921г. /journey.bg

Коментарите са затворени.